eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Alstom metrószerelvény a 2-es metróvonal Pillangó utcai megállójánál 2017. január 11-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Megvan az ítélet a Pillangó utcai metrógázolás ügyében

Már az előkészítő ülésen döntés született.

2021-ben a 2-es metró Pillangó utcai állomásán beesett egy, a metróról leszálló majd megtántorodó ittas férfi a szerelvény elé. A karja beszorult a kocsiszekrény és a peron közé. Ezt sem a sofőr, sem a diszpécser nem vette észre, a szerelvény elindult, ami a férfi halálát okozta. A hvg.hu most azt írta, hogy a két vádlott, a metró vezetője, S. Zoltán és az állomási diszpécserként dolgozó J. Krisztina elismerte bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság már az előkészítő ülésen ítéletet hozott.

A vád szerint a vezető nem észlelte a beszorult utast, aki pedig látható és objektíve észlelhető volt, ezért elindult a metróval, végigvonszolva a peronon a sértettet, aki végül a metró alá esett és a helyszínen életét vesztette.

A másodrendű vádlott a baleset idején állomási diszpécserként dolgozott, feladata a több kamerával felszerelt biztonsági rendszeren keresztül az állomás, különösen a beérkező szerelvények és az utascsere biztonságának a figyelése, felügyelete volt. J. Krisztina vallomása alapján és a bizonyítékok szerint a balesetkor tüsszögni kezdett, ezért nem volt képes felmérni a helyzetet, és elmulasztotta a peron vészkapcsolóját aktiválni, amely megakadályozhatta volna a metró elindulását.

A tárgyaláson mindkét vádlott elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A metróvezetőre 1 év 6 hónap, a diszpécserre 1 év 2 hónap fogházbüntetést kért az ügyész, mindkettejüknél két évre felfüggesztve a büntetés végrehajtását. A bíróság ezt az ítéletet szabta ki. Mindkét vádlottnál enyhítő körülményként értékelte a beismerő vallomást, a büntetlen előéletet, az időmúlást és azt a tényt, hogy valódi megbánást tanúsítottak az eljárás során. S. Zoltánnal kapcsolatban a személyi körülményeket, J. Krisztinával kapcsolatban az életmentésekben való részvételt emelte ki további enyhítő körülményként a bíróság.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×