eur:
387.58
usd:
356.81
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Darkweb, darknet and hacking concept. Hacker with cellphone. Man using dark web with smartphone. Mobile phone fraud, online scam and cyber security threat. Scammer using stolen cell. AR data code.
Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

Több száz bűnöző mobiltelefonját sikerült feltörni Hollandiában

A több ország hatóságaival együttműködve megszerzett információk fontos bizonyítékokkal szolgálnak a szervezett bűnözés elleni eljárásokban - jelentette be hétfőn a holland igazságügyi minisztérium alá tartozó törvényszéki intézet (NFI).

Az intézet tájékoztatása szerint a művelet 2020-ban kezdődött és ebben a hónapban ér véget. Az NFI egy munkatársa a NOS napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a bűnözök úgynevezett kriptofonokat használnak üzelmeik lebonyolításához, ezek közönséges okostelefonok, amelyeket titkosító szoftverrel látnak el a biztonságos kommunikáció érdekében.

Hozzátette, hogy az ilyen telefonok adataihoz való hozzáférés gyakran kihívást jelent, a műveletet pedig "egy bank széfjének feltöréséhez" hasonlította.

A holland államügyészség szerint a kriptofonok feltörése döntő fontosságú lehet a bűnügyekben. "Gyakran olyan bizonyítékokról van szó, amelyeket más módon nem tudnánk összegyűjteni, minden feltört telefon közvetlen betekintést nyújt a bűncselekményekbe, a kábítószer-szállítástól kezdve az erőszakos cselekményekig" - mondta el Martijn Egberts államügyész a napilapnak.

A feltört telefonokon chatüzenetek jelentek meg a bűnözők által megfigyelt célpontokról. Emellett a rendőrség fényképeket is látott nagy kokainszállítmányokról, fegyverekről és pénzösszegekről.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×