eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Details with the red and blue lights siren on top of a police car
Nyitókép: CatEyePerspective/Getty Images

Hatvan migráns fulladozott a teherautó rakterében

A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt két szerb férfi ellen.

A vádirat szerint a szerb embercsempészek 2021. december 19-én, kora reggel egy teherautóval és egy személyautóval a szerb–magyar határ közelébe, Kisszállás térségébe hajtottak. Itt felvettek a teherautóba 60 szír és afgán bevándorlót, akik illegálisan lépték át a határt és Nyugat-Európába tartottak.

A tehergépkocsi zárt rakterének nem volt szellőzése, és a raktér ajtaját belülről ki sem lehetett nyitni. A személyszállításra alkalmatlan raktérben ülések, biztonsági berendezések, illetve higiéniai eszközök, víz és élelmiszer sem volt – jegyzi meg közleményében a Bács-Kiskun megyei Főügyészség.

Az egyik vádlott a teherautóval az M5-ös autópályán Nyugat-Európa felé indult, míg bűntársa személyautóval előfutóként hajtott előtte, hogy figyelmeztetni tudja az esetleges rendőri ellenőrzésekre. Mindeközben a levegőtlen raktérben elfogyott az oxigén. Az embertelen körülmények miatt a bevándorlók Kecskemét térségében dörömbölni kezdtek a raktér ajtaján. Erre a vádlottak Kecskemétnél letértek a sztrádáról és Lajosmizse belterületén megálltak. Kiengedték a migránsokat, akik szétszéledtek a városban. A férfiak a teherautót hátrahagyva az előfutó autóval elmenekültek.

A lakossági bejelentések miatt a helyszínre érkező rendőrök elfogták a migránsokat. Még aznap az embercsempészek is rendőrkézre kerültek, őket Mórahalmon fogták el. Az őrizetbe vett férfiakat a nyomozási bíró letartóztatta.

A járási ügyészség a vádlottakat a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és végrehajtandó börtön, valamint kiutasítás kiszabását indítványozta velük szemben. Ha a vádlottak az előkészítő ülésen a bűnösségüket beismerik, az ügyész 5 év végrehajtandó börtön és 10 év kiutasítás kiszabását indítványozta velük szemben.

A férfiak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×