eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Unokázós csalásokra szakosodott bűnbanda egyik tagját fogják el Pécelen 2020. július 7-én. A nyomozás eddigi adatai szerint az elkövetők több mint 20 millió forintot csaltak ki Pest, Hajdú-Bihar, Fejér, Zala és Jász-Nagykun-Szolnok megyei áldozataiktól. A fővárosi és Pest megyei helyszínekről kilenc embert - öt nőt és négy férfit - állítottak elő, hármat tanúként, hatot gyanúsítottként hallgattak ki. A házkutatásokon csaknem 7,2 millió forintot, valamint több, a bűncselekmények elkövetésével összefüggésbe hozható tárgyat foglaltak le.
Nyitókép: Mihádák Zoltán

Álrendőr segítette az unokázós csalókat

"Unokázós" csalók húszmillió forintot csaltak ki egy idős asszonytól, a budapesti rendőrök összehangolt akcióval elfogták az egyik, 74 éves elkövetőt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon szombaton. A telefonáló csaló rendőrnek adta ki magát, és egy bajba került rokonra hivatkozva kért pénzt.

A közleményben ismertetik: a XIII. kerületi rendőrök július 28. óta nyomoztak az akkor még ismeretlen férfi ellen, aki elfogásáig három másik idős nyugdíjastól is megszerezte megtakarított pénzét, családi ékszereit. A bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható J. Lászlót a nyomozók két hét alatt azonosították. A rendőrség tájékoztatása szerint az áldozatokat J. László jelenleg még ismeretlen társa hívta fel vezetékes telefonjukon, és az idősek megtévesztésére minden esetben ugyanazt a sémát alkalmazta: a férfi a beszélgetés során rendőrnek adta ki magát, majd azt állította, hogy egyik családtagjuk súlyos balesetet okozott, és azért, hogy ne kerüljön börtönbe, óvadékot kell fizetniük.

Az álrendőr a beszélgetés közben kifaggatta az időseket családtagjaikról, így sokszor maguk a sértettek árultak el olyan információkat,

amelyet a csalók a beszélgetés során felhasználtak, hogy még hitelesebbé tegyék a kitalált történetet.

Az áldozatok meggyőzése érdekében volt, hogy a hívó átadta a telefont mellette lévő társának, aki a sértettektől megszerzett információkat felhasználva eljátszotta a bajba került rokont. Így a stressztől és a jól koreografált történettől az idősekben fel sem merült a gyanú, hogy egy megszervezett csalás áldozatai lettek - írta a rendőrség.

A telefonáló, miután meggyőzte a sértetteket, társát, J. Lászlót az idősek lakcímére vagy egy megbeszélt találkozási helyre irányította, ahol a férfi a pénzt és az ékszereket átvette.

A BRFK unokázós nyomozócsoportja a zseblopási alosztály nyomozóival közösen kedden fogta el J. Lászlót Budapesten a II. kerületben, azután, hogy átvette a húszmillió forint értékű valutát és ékszereket. Előállítását követően négy rendbeli csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, és őrizetbe vették. A bíróság pénteken elrendelte a férfi bűnügyi felügyeletét, még ismeretlen társai ellen jelenleg is nyomoz a rendőrség.

A közlemény kitér arra, hogy a nyomozók hiánytalanul visszaadták a szintén 76 éves megkárosított nőnek a közel 20 millió forint értékű valutát és ékszereket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×