INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

debrecen

villamosbaleset

bíróság

debreceni törvényszék

ítélet

jogerős ítélet

Sérült kisiklott villamos Debrecenben, a Piac utca és a Kossuth utca kereszteződésében, ahol a jármű összeütközött egy autóbusszal 2018. június 6-án. A balesetben tizenketten megsérültek.

Elítélték a debreceni villamosvezetőt, aki tömegszerencsétlenséget okozott

Infostart

A tilos jelzés ellenére a járművel elindult, és a kereszteződésben nekiütközött az ott áthaladó autóbusz oldalának.

A Debreceni Törvényszék a bűnügyi költség és a bűnjelek tekintetében megváltoztatta, a tényálláson, valamint a súlyosító és enyhítő körülményeken pontosított, egyebekben a büntetés vonatkozásában helyben hagyta az elsőfokú bíróság ítéletét abban az ügyben, amely a 2018. június 6-án történt baleset miatt folytattak le.

Az 1-es villamos úgy indult el és hajtott a kereszteződésbe, hogy a lámpa tilos jelzést mutatott, nekiütközött egy autóbusz bal oldali részének. A villamos kisiklott, az autóbusz áttért az ellentétes irányú forgalmi sávba, és 69 méter távolságban állt meg. A vádlott 12 másodperccel korábban indult el a megállóhelyről, mint ahogyan azt részére a fényjelző készülék lehetővé tette volna. A járműveken több utas tartózkodott, 11 személy sérült meg, közülük négyen 8 napon túl gyógyuló, míg további hét utas 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki maradandó fogyatékosságot és tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, ezért őt 1 év 8 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottat 2 év 6 hónapra eltiltotta a vasúti jármű vezetésétől.

A törvényszék megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a büntetőeljárást a perrendi szabályok maradéktalan betartásával folytatta le, a másodfokú bíróság nem észlelt olyan eljárási szabálysértést, amely az ítélet hatályon kívül helyezését eredményezné.

A vádlott maga is több alkalommal elismerte, miszerint a szabad jelzést megelőzően elindította a villamost és abban is elismerte ténybeli felelősségét, hogy csupán az utolsó pillanatban tekintett jobbra, a kereszteződésbe történő behaladása közben végig a bal oldali forgalmat figyelte. Ezen szabályszegései alapozták meg a büntetőjogi felelősségét. A Debreceni Törvényszék büntetőtanácsa megállapította, hogy amennyiben a vádlott az általa vezetett villamossal a szabad jelzésen indul, akkor a baleset nem történik meg. A vádlott közlekedési szabályt szegett, amely okozati összefüggésben van a bekövetkezett balesettel, így a büntetőjogi felelőssége kérdésében eredménnyel nem hivatkozhat a forgalomirányító fényjelzőkészülék programhibájára, illetve a buszvezető szabályszegésére, melyek legfeljebb enyhítő körülményként értékelhetők, de a vádlott bűnösségére hatással nincs.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018