eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Folytatódik a bőnyi rendőrgyilkosság pere

Hamarosan folytatódik a Szombathelyi Törvényszéken a bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt idősebb Győrkös István pere. Várhatóan a szakértőknek lesz ügydöntő szava az eljárásban, hiszen a vádlott nem ismeri el a bűnösségét, a védelem pedig igyekszik megingatni a szakértői véleményeket.

A bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt idős hungarista, Győrkös István június végén áll ismét a Szombathelyi Törvényszék elé. A bíróság két napot tűzött ki, és tanúk meghallgatásával folytatja a bizonyítási eljárást. Továbbá iratokat ismertet, hangfelvételeket hallgat meg, valamint dönt az előterjesztett bizonyítási indítványokról. A megidézett szakértők hivatalos elfoglaltságuk miatt nem tudnak megjelenni, a várhatóan ügydöntőnek számító meghallgatásukra később kerül sor - írja a Magyar Idők.

A magát Szálasi Ferenc nyilas, háborús bűnös miniszterelnök szellemi örökösének tartó id. Győrkös István a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) egyik alapítója volt. A rendszerváltás óta figyelemmel kísérték a tevékenységet a hatóságok és a titkosszolgálatok. Az MNA tagjai elleni nyomozás során 2016. október 26-án a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói házkutatásra érkeztek a hungarista vezér bőnyi családi házához.

Győrkös ­eleinte együttműködött, ám végül vitába keveredett a nyomozókkal, és a rendőröket nem engedte be. Visszament a házba, magához vette illegálisan tartott AMD–Kalasnyikov gépkarabélyát, amelyet csőre töltött. A vád szerint az ajtón belépő Pálvölgyi Péter őrnagyot, az NNI főnyomozóját célba vette és elsütötte a fegyvert. Mivel az AMD sorozatlövésre volt állítva, négy-öt lövedéket lőtt ki.

Az egyik homlokon találta az őrnagyot, áthaladt a koponyáján, közben kisebb gellert kapva oldalt távozott és megállt az ajtófélfában. A főtiszt azonnal meghalt. Mögötte érkező társai pisztolyaikból tüzet nyitottak, és meglőtték id. Győrköst. A házkutatásra azért került volna sor, mert felmerült annak gyanúja, hogy id. Győrkösnek illegálisan tartott sorozatlövő fegyverei vannak. Korábban is jártak már nála a nyomozók, és mindig együttműködött.

A büntetőper idén április 25-én kezdődött. A vádlott nem tett vallomást, a tárgyaláson ismertetett nyomozati vallomása szerint azt állítja: véletlenül sült el a fegyvere, és nem lőtt az őrnagy felé sem. Ezt a nyomozás során több szakvélemény is megcáfolta. Az első igazságügyi fegyverszakértői vélemény szerint a sértettet a gyanúsított által használt gépkarabélyból leadott lövés találta el, és azonosították a lövedéket is.

Előzőleg a sajtóban több helyen azt írták, lehet, hogy „baráti tűzben” vesztette életét Pálvölgyi Péter. A ballisztikus azonban kimondta: 7,62 mm kaliberű lövedék ölte meg a főtisztet és nem 9 mm-es. Az előbbi a Kalasnyikov lövedékének, utóbbi a házkutatásra érkező rendőrök szolgálati pisztolyai lövedékeinek az űrmérete.

Miután a védelem és Győrkös családja továbbra is azt állították, nem az idős hungarista lőtte le a rendőrtisztet, a Központi Nyomozó Főügyészség győri regionális osztálya a Nemzeti Szakértői és Kutató Központnak hetvennél több kérdést tett fel daktiloszkópus, igazságügyi vegyész, valamint igazságügyi fegyverszakértőnek.

Az április 26-i tárgyalási napon a Győrköst elfogó kommandósokat hallgatta meg a bíróság. Kiderült: a vádlott, sérülése ellenére, csak hosszas győzködés után adta meg magát, és hogy a Kalasnyikov mellett egy csőre töltött pisztoly is volt nála. Ugyancsak ekkor derült ki, hogy a főtisztre kilőtt Kalasnyikov-sorozat néhány lövedéke a Pálvölgyi közelében lévő üveges ajtót is eltalálta.

A kommandósok azonban betörték az üveget Győrkös elfogása közben. A védelem szerint ezzel nagyban megváltoztatták a helyszínt. A szakértők fogják kimondani, hogy mennyire vehető komolyan a védelem ezen álláspontja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×