INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

bűncselekmény

zsarolás

fiatalkorú

Ezért figyeljék különösen a szülők, mit csinál a gyerekük a közösségi oldalakon

InfoRádió / MTI

Zsarolás miatt vádat emeltek három fiatalkorú ellen, akiknek több mint 250 ezer forintot adott át egy fiú, miután megfenyegették, hogy bántják a testvérét - közölte a fővárosi főügyész

Ibolya Tibor közleménye szerint 2015 októberében az első- és a másodrendű vádlott - az akkor 16 éves és 17 éves fiú - a 16 éves sértettet először egy róla dohányzás közben készült fényképpel próbálta megzsarolni, ám mivel a fiú nem engedett a zsarolásnak, az egyik vádlott fenyegetően utalt arra, hogy a sértett bátyjának baja eshet. A fiú ekkor átadta nekik a nála lévő ötezer forintot.

A vádlottak néhány nappal később az egyik közösségi oldalon folytatták a fenyegetést, amelynek hatására ebben az időszakban a sértett összesen mintegy 150 ezer forint értékben adott át nekik pénzt, illetve műszaki cikkeket.

Ezután a fiatalkorúak egy közösségi oldalon létrehozott fiktív profilon keresztül vették fel a fiúval a kapcsolatot, és annak nevében elhitették vele, hogy az illető ismeri a zsarolóit, és pénzért cserébe el tudja intézni, hogy ne fenyegessék őt tovább. A sértett a vádlottaktól való félelmében ebbe beleegyezett. A pénzért a vádlottak az akkor 14 éves harmadik társukat küldték, mert őt a sértett nem ismerte.

A fiú összesen 90 ezer forintot adott át a találkozókon megjelent harmadrendű vádlottnak. Az utolsó pénzátadásnál - decemberben - azonban már jelen voltak a nyomozók, akik elfogták a vádlottakat.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a fiatalkorú vádlottakat zsarolás bűntettével - az első- és a másodrendű vádlottat annak minősített esetével, vagyis súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással - vádolja, és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kezdeményezte a vádiratban.

A Fővárosi Főügyészség a közleményben arra kérte a szülőket, hogy fokozottan kísérjék figyelemmel gyermekeik közösségi oldalakon való jelenlétét.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018