INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Piramisjáték szervezése miatt letartóztattak egy párt Spanyolországban

InfoRádió / MTI
Piramisjáték szervezése miatt előzetes letartóztatásba helyeztek egy párt Spanyolországban, a vád szerint a gyanúsítottak 28 millió eurót csaltak ki mintegy 50 ezer áldozatuktól - közölték vasárnap bírósági források.

Nevük elhallgatását kérő illetékesek arról számoltak be, hogy José Manuel Ramírez és Maria Pilar Otero ellen csalás, bűnszövetkezetben való részvétel, valamint pénzmosás miatt emeltek vádat a spanyol hatóságok.

A pár könnyű és gyors pénzkereseti lehetőséget ígért az áldozataiknak, akik ennek reményében csatlakoztak az "Unetenet" nevű internetes hálózathoz, amely hivatalosan az adóparadicsomként ismert karib-tengeri Saint Vincent és Grenadine-szigeteken volt bejegyezve.

A vádlottak és társaik azt állították, hogy 16 300 euró befektetésével évi 61 300 euróhoz lehet hozzájutni. A hálózat működtetői arra biztatták a csatlakozókat, hogy a hasznuk növelése érdekében szervezzenek be újabb befektetőket.

A tájékoztatás szerint az ügyben eljáró vizsgálóbíró szerdán döntött az előzetes letartóztatás elrendeléséről.
Az eljárás a cég egy volt alkalmazottjának feljelentése nyomán indult meg, és az üggyel kapcsolatban eddig húsz embert hallgattak ki Spanyolország-szerte.

A Ponzi-sémának is nevezett piramisjáték a befektetők naivitását kihasználó csalási rendszer. Hatalmas profitot ígérnek a befektetőknek, de a pénzeket valójában nem fektetik be, és a szédületes haszon által vonzott újabb befektetők pénzéből mindig az előző kör befektetőit fizetik ki. A rendszer egy idő után összeomlik a saját súlya alatt.

A címlapról ajánljuk