eur:
389.41
usd:
363.76
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Több százezer eurós eljárási költséget fizettethetnek meg az elítélt auschwitzi őrrel

Börtönbüntetés mellett valószínűleg több százezer eurós költségtérítési kötelezettség is sújtja majd Oskar Gröninget, az egyik utolsó élő auschwitzi őrt, akit magyar zsidók meggyilkolásában bűnrészesség miatt ítéltek el Németországban.

Az auschwitz-birkenaui haláltábor 300 ezer foglyának meggyilkolásában bűnrészesnek talált 94 éves német férfi ügyében eljáró lüneburgi tartományi bíróság szóvivője csütörtökön az NDR regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaságnak azt mondta, hogy az elítéltnek az eljárás valamennyi költségét meg kell térítenie, amennyiben a bíróság döntése jogerőre emelkedik.

A végösszeget még nem tudni, mert sok kisebb tételt még nem számoltak el. Az viszont ismert, hogy az ügyvédek munkadíja nagyjából 120 ezer euró (bő 37 millió forint), a tolmácsok munkája 75 ezer euróba került és 65 ezer euróért bérelték a rendezvénytermet, amelyben a tárgyalásokat tartották. (Erre azért volt szükség, mert a perben részt vevők nagy száma miatt a lüneburgi tartományi bíróság épülete nem volt alkalmas az eljárás lefolytatására.) A nagyobb tételek közé tartozik még a 14 tanú - köztük Kanadából és az Egyesült Államokból érkezett egykori auschwitzi foglyok - utazási költsége és a szakvélemények költsége - tette hozzá szóvivő. Azt nem tudta megmondani, hogy Oskar Gröning vagyoni helyzete lehetővé teszi-e a több százezer eurós kiadást.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a négy év szabadságvesztés büntetést elrendelő szerdai ítélet még nem emelkedett jogerőre. A hannoveri ügyészségnek és Oskar Görningnek egy hétig, jövő szerdáig van ideje a mérlegelésre.

A vádhatóság szóvivője és Gröning védője az NDR-nek egyaránt azt mondta, még nem döntötték el, hogy elfogadják az ítéletet vagy fellebbeznek. Az ügyészség eredetileg három és fél év szabadságvesztés kiszabását indítványozta, míg a védő a vádlott felmentését kérte a bíróságtól.

Oskar Gröning a náci párt önkéntes alapon működő fegyveres szervezete, az SS tagjaként 1944-ben az úgynevezett magyar akció (Ungarn-Aktion) idején a haláltáborba szállított és gázkamrába küldött emberek hátrahagyott csomagjait kezelte, előkészítve a terepet a deportáltak következő csoportjának, és bevételezte, majd az SS berlini központjába küldte a csomagokban talált pénzt. Ezzel az auschwitzi könyvelő néven is emlegetett lágerőr az ügyészség és a bíróság megítélése szerint bűnrészessé vált a tevékenysége idején Auschwitz-Birkenauba hurcolt foglyok legyilkolásában.

A férfi ellen már 1977-ben is folyt nyomozás, ezt később azonban leállították. A hannoveri ügyészség által áprilisban indított új perbe belépett nagyjából 70 mellékvádló is, többnyire holokauszt-túlélők és áldozatok rokonai, köztük magyar állampolgárok is.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×