eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nemzetközi bankkártyacsalókat fogtak el Bulgáriában

Egy három kontinensen tevékenykedő, hitelkártyák adatai eltulajdonító nemzetközi bűnszervezetet számolt fel egy kiterjedt európai akció keretein belül a spanyol és a bolgár rendőrség, az ügyben Magyarországon is történt letartóztatás - közölték a szófiai hatóságok szombaton.

Az Európai Unión belüli ügyészi (Eurojust) és rendőrségi (Europol) együttműködést koordináló szervezetek irányításával lezajlott akcióban összesen 25 embert tartóztattak le, köztük tízet Bulgáriában, tizennégyet Spanyolországban és egyet Magyarországon.

A Magyarországon letartóztatott gyanúsított állampolgárságát nem közölték a bolgár hatóságok.

Az illetők a hatóságok szerint kártyaolvasó eszközöket telepítettek készpénzkiadó automatákba, amelyek segítségével hozzájutottak az ATM-ekben használt kártyák számához és PIN-kódjához. Ezen adatok birtokában később hamisított bankkártyákat készítettek, amelyekkel pénzt vettek fel mások számláiról.

A hatóságok 2012-ben Madridban indítottak eljárást az ügyben, a bűnszervezett feltételezett fejét pedig Bulgáriában találták meg. Várna és Plovdiv városában két olyan laboratóriumon ütött rajta a rendőrség, ahol a kártyaolvasó eszközöket és a hamis bankkártyákat készítette a csoport.

A bűnözők csak Spanyolországban több mint egymillió eurót vettek ki készpénzkiadó automatákból az ellopott adatok segítségével, és Ausztriában, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban, továbbá több latin-amerikai és ázsiai országban is tevékenykedtek. Jelenleg is vizsgálják, hogy összesen mekkora összeget lovasíthattak meg.

A hatóságok szerint a csoport emellett rablásokban és drogcsempészetben is érintett volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×