eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

A tigrisszúnyogok már Észak-Budán vannak, egyet mi is agyonütöttünk

Tigrisszúnyoglázban ég Budapest. Legalábbis az elmúlt napokban arról szóltak a hírek, hogy az invazív faj miatt vannak, akik nem adhatnak vért. Próbáljuk tisztázni a helyzetet, miközben mi is lecsaptunk egyet.

"Az OVSZ szakmai vezetője közölte, hogy Budapesten a XVI. kerület, a XXII. kerület, illetve Szeged számít a szúnyogcsípés szempontjából kockázatos területnek, és a véradásból az esik ki, aki ezekről a területekről jelentkezik, és pontosan emlékszik arra, hogy egy átlagostól eltérő méretű, színezetű szúnyog, vagyis tigrisszúnyog csípte meg az elmúlt 30 napban" - írtuk augusztus 28-án az Infostarton az InfoRádióban készült beszélgetés alapján.

Akkor sokan úgy értelmezték, hogy azok, akik a két említett kerületben élnek nem adhatnak vért, sőt azt is leszűrték ebből, hogy itt élnek Budapesten a tigrisszúnyogok. Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese már akkor tisztázta, hogy "nincs területi lezárás, minden területen ugyanúgy zajlanak tovább a váradások."

Később arról írhattunk, hogy Magyarországon 15 embert kezelnek nyugat-nílusi lázzal, amelyet állítólag a tigrisszúnyogok terjesztenek. Aztán az is kiderült, hogy "ezt a kórokozót bármilyen, így a legközönségesebb hazai szúnyog is hordozhatja." Erről már a Népszava írt ma reggel.

A lapnak Kurucz Kornélia biológus tisztázta a helyzetet. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa egyértelműen fogalmazott:

Eddig több ezer szúnyog szűrése történt meg, tigrisszúnyogban még nem találtunk nyugat-nílusi láz-vírust, csak a közönséges, nálunk honos dalos szúnyogban.

Mindenesetre mi is résen voltunk, csütörtökön délben, egy csillaghegyi kertben agyoncsaptunk egy fura kinézetű állatot amely éppen a vérünket próbálta szívni. Gyorsan, mégis óvatosan ütöttünk rá, nehogy csak egy paca maradjon utána. Sikerült, és tudunk róla fotót is készíteni.

fotó: Infostart
fotó: Infostart

Ez alapján kimondhatjuk, hogy a tigrisszúnyogok már Észak-Budán is ellepték a kerteket.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×