eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Nyitókép: Pixabay

Hátborzongató parazitát találtak egy nő agyában

Egy jellemzően szőnyegmintás pitonokban élősködő fonálférget távolítottak el egy ausztrál nő agyából egy műtét során tavaly januárban; ez volt az első ilyen eset a világon - közölték ausztrál kutatók.

A nyolc centiméteres fonálféreg (Ophidascaris robertsi) még élt és ficánkolt, amikor eltávolították a 64 éves nő agyából.

A féreg jellemzően a szőnyegmintás piton nyelőcsövében, gyomrában élősködik.

Sanjaya Senanayake, a tanulmány egyik szerzője egy közleményben hangsúlyozta: a világon először bukkantak Ophidascarisra emberben, és tudomásuk szerint korábban még nem találtak ilyen férget emlős agyában.

Az orvosok azt gyanítják, hogy a féreglárvák a nő egyéb szerveiben - például tüdejében és májában - is megtalálhatók.

A kutatók szerint az élősködő lárvája növényi közvetítővel juthatott az Új-Dél-Walesben, egy tóvidéken élő nő szervezetébe. Az asszony új-zélandi spenótot gyűjtött, amelyen vélhetőleg a parazita petéjével szennyezett pitonürülék volt.

A nő hasi fájdalomtól és hasmenéstől, állandó száraz köhögéstől, láztól és éjszakai izzadástól szenvedett. Emellett feledékenységet és depressziót tapasztalt, ami miatt az orvosok MRI-vizsgálatot végeztek rajta, és végül megtalálták a fonálférget.

A páciens még mindig megfigyelés alatt áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×