INFORÁDIÓ
2021. március 9. kedd
Fanni, Franciska

vígszínház

eszenyi enikő

rudolf péter

alapítvány

Eszenyi Enikő  Myrtle Gordon szerepében John Cassavetes Premier című színművének próbáján a Vígszínházban 2019. február 27-én. A darabot Martin Cicvák rendezésében március 2-án mutatják be.

Eszenyi Enikőnek a mai napig nagy a beleszólása a Vígszínház pénzügyeibe

Infostart

A távozása óta sem ültek el a hullámok a színház körül.

Botrányos körülmények között ugyan távozott a Vígszínháztól Eszenyi Enikő, de a kezét még rajta tartja az intézmény pénzügyein – fogalmaz a Blikk.

Teheti ezt a két, összesen közel félmilliárd forintnyi támogatás felett rendelkező alapítványon keresztül, amiket évekkel korábban Marton László egykori igazgató hozott létre. Jelenleg mindkettőben az elnökség tagja Magyar Péter korábbi produkciós igazgató, Hegedűs D. Géza, valamint – a kollégák által agresszív vezetési stílussal és verbális abúzussal vádolt, ezért az igazgatói posztjáról lemondó – Eszenyi is.

Ráadásul nem is tudják leváltani.

Így az a faramuci helyzet áll fenn, hogy a jelenlegi igazgatónak,

Rudolf Péternek többek között Eszenyivel is engedélyeztetnie kell, ha alapítványi támogatást kér valamilyen célra.

A Vígszínház jelenlegi vezetője a lapnak arra is kitért: „Tekintettel arra, hogy az alapítvány egykori alapítói már elhunytak, a jelenlegi jogi környezetben a Vígszínház kollektívája nem tud változtatni az elnökség összetételén. Ezt csak bíróság teheti meg, vagy az alapítvány elnöksége maga dönthet így.”

Csőre Gábor Jászai Mari-díjas művész, aki korábban, Eszenyi ideje alatt a társulathoz tartozott, illetve a volt igazgató ügyét vizsgáló bizottságnak is tagja, szintén tud a problémáról, amely hatalmas feszültséget szül. Mint fogalmazott, ezek az alapítványok a színház dolgozóiért jöttek létre. És „most, hogy a színészek nehéz helyzetbe kerültek, lenne mire költeni ezt a pénzt. Ehhez viszont Eszenyi Enikőtől kell engedélyt kérni, aki ellen ezek a nehéz helyzetbe került színházi dolgozók vallottak.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018