eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elhunyt Jugoszlávia hercege

Meghalt Karagyorgyevics Sándor szerb herceg - számolt be a hírről a szerb sajtó pénteken.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap azt írta, hogy Pál herceg és Olga hercegné fia csütörtökön hunyt el Párizsban életének 92. évében.

Sándor herceg 1924. augusztus 13-án született Nagy-Britanniában, a Jugoszlávia hercege címet 1930-tól viselte. A herceg az orosz Romanov-családdal, valamint a görög és a dán királyi családdal is rokonságban állt.

Sándor herceg Etonban tanult, a II. világháborúban pedig pilótaként vett részt a Brit Királyi Légierő soraiban. Később Párizsban telepedett le. Kétszer nősült, Mária Pia savoyai hercegnőtől négy gyermeke, Barbara liechtensteini hercegnőtől pedig egy gyermeke született.

2000-ig nem ápolt szoros kapcsolatot Szerbiával, azt követően viszont többször is járt az országban. A szerb pravoszláv egyház nyugat-európai egyházmegyéje igazgató bizottságának alelnöke, a Sárkány lovagrend megújítója, valamint a pravoszláv monarchizmus kutatásával foglalkozó központ pártfogója volt.

Az utolsó szerb király II. Péter volt, aki 1934 és 1945 között uralkodott, a II. világháborút követően ugyanis eltörölték a királyságot, Jugoszláviában egypártrendszerű köztársaság jött létre.

Sándor herceget az oplenaci Szent György-templom sírboltjában helyezik örök nyugalomra. A templomot a Karagyorgyevics-család építtette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×