eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Magyarok is menekülnek a kanadai erdőtűz elől - Szükségállapot

Szükségállapotot hirdettek helyi idő szerint szerdán a nyugat-kanadai Alberta tartományban a pusztító erdőtüzek miatt, és elrendelték egy újabb, veszélybe került város, illetve két kisebb település teljes kiürítését.

Szerdán súlyosbodott a helyzet, és mivel az erdőtűz rohamosan terjed déli irányban, a hatóságok az esti órákban elrendelték Anzac város kiürítését is, ahol elszállásolták előző nap az ötven kilométerre északabbra fekvő Fort McMurrayből kiköltöztetett lakosok egy részét. Két kisebb település, Gregoire Lake Estates és Fort McMurray First Nation lakóinak is el kell hagyniuk otthonukat.

Fort McMurrayből 88 ezer ember menekült el, a városban 1600 épület vált lángok martalékává, és már az ottani repülőteret is fenyegeti a tűz. Az összes kereskedelmi járatot törölték.

Kanadai illetékesek azt mondták korábban, hogy ez az eddigi legnagyobb méretű kimenekítési művelet Alberta történetében, de most már arról beszélnek, hogy talán egész Kanadában nem volt soha még ilyen tömeges evakuáció.

Rachel Notley albertai miniszterelnök szerint a tűzoltók emberfeletti erőfeszítéseinek köszönhetően a város központját nem emésztették fel a lángok, és eddig senki sem szenvedett közvetlenül a tűzvésszel kapcsolatba hozható sérüléseket, de az evakuáció idején történt egy baleset.

A tűzoltók komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy megvédjék a tűztől a fontos infrastrukturális létesítményeket, így az Athabasca folyón átívelő egyetlen hidat és a Fort McMurraybe vezető egyetlen országutat.

Az erdőkkel körülvett Fort McMurray a kanadai olajmezők környékén fekszik, ott van a világ harmadik legnagyobb olajkészlete Szaúd-Arábia és Venezuela után. Az olajmezők zöme azonban északabbra található a várostól, míg a tűzvész leginkább a város déli területeit sújtja és dél felé terjed. Az olajlétesítmények nincsenek veszélyben, de Darby Allen Fort McMurray-i tűzoltóparancsnok úgy fogalmazott, hogy a lángok "vadul terjednek", és a városból elmenekültek közül körülbelül tízezren északra mentek, az olajkitermelő mezőkön lévő táborokban leltek menedékre.

Az Albertát sújtó súlyos erdőtüzek kialakulásához hozzájárult az évszakhoz képest szokatlanul nagy meleg és szárazság, továbbá szítja a lángokat az erős északi szél. Justin Trudeau miniszterelnök azt mondta, hogy a károk teljes mértékét egyelőre korai lenne felbecsülni, de úgy fogalmazott, hogy elképzelni is nehéz a pusztító tűzvész okozta veszteség mértékét. Megjegyezte, hogy a klímaváltozás is okolható a szélsőséges időjárás és erdőtüzek miatt, bár a kettő közötti közvetlen kapcsolatot nehéz bizonyítani.

A kormány teljes támogatásáról biztosította Alberta tartományt, és arra bátorította Kanada lakóit, hogy adományaikkal támogassák a bajba jutottakat segítő vöröskeresztet.

Az M1 aktuális csatorna csütörtök este elért egy ottélő magyart. Takács Csaba elmondta, csak nehény perce volt arra, hogy elhagyja otthonát Fort McMurrayben, olyan gyorsan terjedt a tűz. Csak az útleveleét, és néhány ruhát tudott magával vinni. Elmondűása szerint a térsékben legalább 8-10 magyar él, valamennyien jól vannak.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×