eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újratárgyalnak egy boszorkánypert Olaszországban

Újratárgyalják a három évszázada boszorkányság címén elítélt, lefejezett és megégetett Maria Bertoletti Toldini di Pilcante perét Brentonico észak-olaszországi kisvárosban.

A Garda-tótól keletre fekvő település kulturális tanácsnoka megbízott egy történészt az üggyel kapcsolatos bizonyítékok begyűjtésére, hogy a pert újratárgyalásra bíróság elé terjeszthessék Trento megyeszékhelyen.

A perújrafelvétellel arra akarják emlékeztetni a ma emberét, hogy a boszorkányperek valódi emberiesség elleni bűncselekmények voltak - mondta a dpa német hírügynökségnek Quinto Canali tanácsnok.

Az 1714. március 14-i kivégzés idején Brentino a Német-római Birodalomhoz tartozott, ahol polgári bíróságok folytatták le a boszorkánypereket, nem pedig a katolikus inkvizíció, mint Itália más részeiben.

Canali elmondása szerint a brentonicói önkormányzat biztosítékot kapott a trentói bíróságtól, hogy valóban lefolytatja a pert, bár természetesen szimbolikus aktusról van szó.

Canalival kapcsolatba léptek észak- és dél-tiroli zöldpárti politikusok, akik saját környezetükben is hasonló perújrafelvételeket akarnak kezdeményezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×