eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az antarktiszi jég fogságába esett egy ausztrál halászhajó

Az antarktiszi jég fogságába esett 27 emberrel a fedélzetén az Antarctic Chieftain ausztrál halászhajó, amelynek megsegítésére elindult egy új-zélandi hajó, az Egyesült Államok parti őrsége pedig elküldte egyik jégtörőjét.

Az amerikai parti őrség szerdai jelentése szerint a tengeri sügér halászására útnak indult ausztrál hajó a McMurdo-tengerszorostól 1450 kilométerre északkeletre, helyi idő szerint kedden került bajba.

A vízi jármű által leadott segélykérést az új-zélandi parti őrség továbbította a Polar Star jégtörőnek, amely a közelben cirkált, és helyi idő szerint pénteken érheti el a halászhajót.

Donnie Brzuska főhadnagy, az amerikai parti őrség egyik szóvivője csütörtökön azt mondta, a jégtörőnek több mint 530 kilométer hosszú, 2,7 méter vastag jégen kell átvágnia magát, valamint hóviharokkal és jeges széllel kell megküzdenie ahhoz, hogy elérjen a halászhajóig.

Matthew Walker, a Polar Star paracsnoka egy közleményben azt írta, a jelentős földrajzi távolság és a szélsőséges környezeti feltételek megnehezítik a mentést, mindenesetre biztos abban, hogy a jégtörő eléri az Antarctic Chieftaint.

A tervek szerint a vízi járművet, amelynek négy hajócsavarából hármat tönkretett a jég, így jelenleg mozgásképtelen, egy, a jégtörővel együtt odaérkező új-zélandi halászhajó kíséri vagy vontatja majd biztonságos kikötőbe.

Mike Hill, az új-zélandi mentőszolgálati központ egyik munkatársa azt mondta, a 63 méteres hajótest nem sérült meg, és bizonyos mennyiségű víz veszi körbe, így nem tartanak attól, hogy a jég esetleg összeroppantja a hajót. Információi szerint a halászhajó legénységének vannak élelmiszertartalékai, és nem fenyegeti őket közvetlen veszély.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×