INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Felmentő ítélet született a Natascha Kampusch-üggyel összefüggésben

InfoRádió / MTI
Felmentettek a bűnpártolás vádja alól hétfőn Ausztriában egy férfit a Natascha Kampusch-üggyel összefüggésben.

A 45 éves Ernst H.-t, a lányt nyolc és fél éven át fogságban tartó Wolfgang Priklopil ismerősét azzal gyanúsították, hogy közvetlenül a lány kiszabadulása után segített az emberrablónak elmenekülni a felelősségre vonás elől.

Priklopil néhány órával a szökés után öngyilkos lett, előbb azonban találkozott a vádlottal és bevallotta neki a tettét. A rendőrség már holtan talált rá Priklopilra.

Ernst H-t korábban társtettességgel is gyanúsították, de a feltételezést végül nem tudták alátámasztani.

A férfit már 2006-ban, Natascha Kampusch felbukkanása és Priklopil öngyilkossága után is kihallgatták. Ernst H. a kihallgatáson elmondta, hogy Priklopil lelepleződése után elment a tettesért az autójával és több órán át együtt autóztak. Akkor azt állította, hogy barátja azt mondta neki, ittas vezetés miatt keresi a rendőrség. 2009-ben azonban újra eljárást indítottak ellene, s akkor bevallotta, hogy Priklopil elmondta neki, mit tett.

A társtettességet nem találták bizonyítottnak, de új vallomása alapján szökési kísérlet tudatos segítése címén emeltek vádat ellene. Ernst H. azzal védekezett, hogy abban a hitben vált el Priklopiltól, hogy az feladja magát a rendőrségen. A rendőrség azonban azt is gyanúsnak találta, hogy mindkettejük mobiltelefonja ki volt kapcsolva az együtt töltött öt óra alatt. Azt feltételezték, a két férfi meg akarta akadályozni, hogy a hatóságok meghatározzák a tartózkodási helyüket.

A hétfői bírósági ítélet a társtettesség után a bűnpártolás vádját sem látta alátámasztottnak. Az ügyben eljáró bíró szerint Priklopilnak nem állt szándékában elmenekülni, csak beszélni akart valakivel.

A Kampusch-ügy az elmúlt négy évben újból és újból felbukkant a sajtóban. Többek között sokáig tartotta magát a feltételezés, hogy a tettesnek volt bűntársa, noha ezt a ma 22 éves egykori áldozat is cáfolta. Egy bizottság 2008-ban, újra átvizsgálta az ügy aktáit, s megállapították, a rendőrség követett el hibákat a nyomozás során, s több olyan szálat is elvarratlanul hagyott, amelyek alapján talán hamarabb kiszabadulhatott volna Natascha Kampusch. Nem sokkal később újabb nyomozás indult annak megállapítására, hogy volt-e tettestársa Priklopilnak, s ekkor került újra a rendőrség látóterébe Ernst H. is.

A címlapról ajánljuk