eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Eltűnt az akcentus az agyműtét nyomán

Agyműtétje közben elvesztette erős yorkshire-i akcentusát a tízéves William McCartney-Moore. A kisfiú az életmentő műtét óta tökéletes irodalmi angolt beszél.

A kisfiút agyhártyagyulladás miatt kellett megműteni. Amikor felgyógyulva először megszólalt, a szülei nem akartak hinni a fülüknek: a gyerek teljesen elhagyta erős akcentusát és tökéletes irodalmi angolsággal beszél. A jelenségre a szakértők sem találják a magyarázatot.

"William folyamatosan meglepi az orvosokat; túlélte a műtétet - méghozzá teljesen új akcentussal" - mesélte az édesanyja, aki másfél éven keresztül ápolta a kisfiút, mire az teljesen meggyógyult.

Az egész egy fejfájással és lázzal kezdődött, emlékezett vissza Ruth McCartney-Moore. Mivel éppen influenzajárvány volt az iskolában, a szülők először nem gondoltak nagy bajra. Pár nappal később azonban a gyerek annyira rosszul lett, hogy kórházba kellett vinni.

Akkor derült ki, hogy az agyhártyagyulladás egyik ritka formájában, gennygyülemben szenved. Azonnal meg is operálták.

"Az összes orvos úgy gondolta, hogy ott fog meghalni a műtőasztalon. Ezért, mielőtt bevitték a műtőbe, emlékbe levágtam egy tincset a hajából" - tette hozzá az anya, aki elmondta azt is, hogy a műtét után William nem tudott sem olvasni, sem írni, nem ismert fel dolgokat, nem emlékezett azokra a helyekre, ahol korábban járt, és nem tudta azt sem, hogyan kell viselkedni.

"Egy értelmes, kedves, figyelmes, jól nevelt, csodálatos nyolc éves fiút toltak be a műtőbe - és egy kétéves gyerek szintjén élőt kaptunk vissza, aki úgy követett mindenhová, mint egy tudatlan kisgyerek."

William ráadásul egyik napról a másikra allergiás lett az összes antibiotikumra, és teljesen bevörösödött a bőre - hozzá sem lehetett érni, annyira fájt minden porcikája.

Most már azonban szinte teljesen meggyógyult - bár puccos beszéde miatt teljesen kilóg a társai közül az osztályban.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×