eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Elképesztő jelenetek a követségen: szinte megőrültek a diplomaták

Hiába a hivatalos öltözék és a diplomáciai gyakorlat, a Beatles valódi őrültekházába csöppent, amikor 1964 februárjában megjelent a washingtoni brit nagykövetségen. Bár hivatalosan mindig is tagadták az intézmény dolgozói, hogy majdnem darabokra szedték a négy gombafejűt, a zenekar tagjai állították, hogy dulakodás is volt, a keveredésben pedig Ringo Starr hajából valaki egyszerűen levágott egy tincset.

1964 februárja: a Beatles először lépett amerikai földre, a rajongók pedig szabály szerűen megőrültek értük. Ekkor, a Beatlemánia csúcsán látogatott el a négy gombafejű a washingtoni brit nagykövetségre.

Az intézmény falai nem zárták ki a hisztériát: a nagykövetség munkatársai egész egyszerűen nem tudtak parancsolni önmaguknak, és rajongásukban nekiestek a négyesnek, miután 12:45 körül megérkeztek egy koncertről.

Az épületben - egy szemtanú elmondása szerint - diplomaták és feleségeik százai énekelték az akkorra már a Beatles védjegyévé vált szócskákat: "yeah, yeah, yeah".

Hajvágás

Amikor a négyes belépett, a külügyes hivatalnokok rugbyjátékosokként rontottak John Lennonra és elszakították a többiektől, míg George Harrisont egy sarokba vonszolta több tucat, hivatali ruhába öltözött autogramvadász.

A legrosszabbul Ringo Starr járt. "Valaki egyszerűen levágott egy darabot a hajamból. Borzasztó dühös vagyok. Megrémiszt ez a sokaság. Sokkal rosszabbak, mint a kölykök" - mondta a dobos, aki tudta, miről beszél, hiszen otthon, Angliában is rohant eleget az őt kergető rajongók elől.
Magyarázkodtak

"Igazán szörnyen sajnálom, ami a bálteremben történt" - búcsúzott vendégeitől a washingtoni brit nagykövet felesége, Lady Sylvia Ormsby-Gore.

Odahaza a kínos eset után az egyik tory képviselő, Joan Quennel magánlevélben fordult Rab Butler külügyminiszterhez, hogy megtudakolja, igaz-e, hogy a négy fiatal zenészt bántalmazták a washingtoni hivatalnokok.

A válaszban a külügyi hivatal munkatársai biztosították a képviselőt: nem történt bántalmazás. A nagykövet, Lord Harlech február 19-én levélben közölte: "A Beatlest barátságos rajongás fogadta. Biztosíthatok mindenkit, hogy azok az állítások, amelyek szerint bántották őket, nem igazak."

Az illetékesek mégis szükségesnek látták, hogy titokban tartsák a privát levelezést, és egy másik írást, amely a brit nagykövetség küldött a külügyieknek március elején. Ebben azt írják: a diplomaták feleségei gyanú alatt állnak.

Ringo nem hitte

Később egy kanadai lap szinte tisztázta a partin jelenlévőket, mikor leközölte egy fiatal lány, Beverly Markowitz szavait. A rajongó azt állította: besurrant a rendezvényre, és ő vágta le Ringo Starr hajtincsét.

A Beatlest azonban nem győzte meg a magyarázat. Ringo Starr még 1983-ban is úgy emlékezett: borzalmas perceket töltött a washingtoni követségen.

"A legtöbb embernek köze sem volt a zenénkhez. Miután felhajtottak néhány pohárral, teljesen meghülyültek, és egy fickó úgy döntött, hogy levág egy tincset a hajamból. Rákiabáltam, aztán már nem maradtunk sokáig. Ezeknek a diplomatáknak egyszerűen fogalmuk sem volt arról, hogyan kell viselkedni" - mondta a dobos.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor engedélyt adott a Lajta-menti szükségtározó megnyitására – videó

A helyszínen ellenőrizte Orbán Viktor a Lajta-menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×