eur:
394.18
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Megfejtették az ásítás titkát

A New York-i Állami Egyetem kutatói fejtették meg a nagy titkot, hogy mire jó az ásítás. Kiderítették, hogy javítja a vér áramlását, s ezzel hűti az agyat.

"A feltevésünk szerint, nem az alvást segíti az ásítás, éppen ellenkezőleg, az ébren maradást" - hangsúlyozta a kutatást vezető Gordon Gallup.

A kutatók arra is megtalálták a magyarázatot, miért "ragadós" az ásítás. "Azt hisszük, az ásítás empatikus mechanizmust vált ki a másik emberben, amelynek a célja a csoport éberségének fenntartása" - szól a magyarázat.

A kutatás során az önkéntesek órákon keresztül néztek ásítozó emberekről készült felvételeket, a kutatók pedig számolták, mennyire ragadós az ásítás attól függően, hogyan lélegeztek a résztvevők: kizárólag a szájukon, kizárólag az orrukon, a szájukon, miközben az orruk be volt dugaszolva, illetve normálisan.

A normálisan, illetve szájon át lélegzők felére ragadt át az ásítás - míg az orrukon át lélegzők egyszer sem ásítottak.

Az ásításról egyébként az is kiderült, hogy a csimpánzok között is ragadós - ezt a Kiotói Egyetem kutatói derítették ki. A következő lépés annak megfigyelése, hogy az emberek ásítása is átragad-e rájuk - vallotta be Macuzava Tecuro, a kutatás vezetője.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×