eur:
394.98
usd:
356.6
bux:
0
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Géndefekt miatt születnek a sokujjú macskák

Des lehet Nagy-Britannia új rekordere: míg az átlagos keedvenceknek 18, a fekete-fehér házimacskának összesen 26 ujja van, hét a mellső, hat a hátsó mancsain.

A walesi Cardiganshire-ben és környékén nem ritkák a sokujjú (polydactyl) cicák, ezért Cardi-macskáknak is nevezik őket.

Errefelé, Felindre-ben lakik Des, a különleges kedvenc, aki egyszer csak megjelent Alison Thomasék küszöbén, és többé nem ment el a háztól.

A háromgyerekes anyuka elmondta: mindenki rácsodálkozik a kissé szeszélyes kandúr hatalmas mancsaira, amelyek igen csúnya nyomokat tudnak hagyni az őt ok nélkül megzavarókon.

Az állatorvos egyszer felajánlotta a gazdinak, hogy megszabadítja a macskát felesleges ujjacskáitól, de a család szerint Des úgy tökéletes, ahogy van. (Nézze meg Dest, a 26 ujjú kandúrt!)

Genetikai defekt

A helyi állatközpont munkatársa sok hatujjú cicát látott már, olyat azonban, amelynek hét nőtt a mancsaira, még nem.

Sally Hyman elmondta: egy sajátos genetikai hiba miatt fejlődik több ujja az errefelé született macskáknak, amelyek főleg egymás között szaporodnak.

Az biztos, hogy Des nem világrekorder: ezt a címet valószínűleg egy kaliforniai kedvenc, Miki Egér érdemelte ki, akinek tappancsaira 32 ujj került. Lehetséges azonban, hogy ő nem "sokujjú" volt, hanem dupla manccsal született.

Valószínű, hogy az igazi csúcstartó a kanadai Bobbi cica, amelynek 28 ujja volt. Ettől függetlenül Des lehet Nagy-Britannia rekordere.

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×