eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Két rakéta vezérlőrendszerét találták meg Halászteleknél

Nem egy teljes rakétát, csupán két rakéta-vezérlőberendezést találták meg Halászteleknél egy faládában a Dunai repülőgépgyár telephelye közelében. Hajdú Gábor ezredes, a Magyar Honvédség Első Honvéd Tűzszerész és Hadihajó Ezredének tűzszerész parancsnoka az InfoRádiónak elmondta: a rakétaalkatrészek nem robbanásveszélyesek.

Valóban rakéta-alkatrészeket találtak Halászteleknél, ám nem a fegyverek harci részét, hanem csak a vezérlőrendszerüket - mondta Hajdú Gábor ezredes, kiemelve, hogy a két szerkezet nem robbanásveszélyes, mivel mentes mindenféle robbanóanyagtól.

A tűzszerész parancsnok szerint valószínűleg a 70-es évekből származó eszközökről van szó, azok azonban biztosan nem a Magyar Honvédségtől származnak, mivel ez a típus soha nem volt rendszeresítve a magyar hadseregben.

Hajdú Gábor hozzátette: megnyugtató választ nem tud adni arra, hogy honnan származhatnak a vezérlőrendszerek, csak tippelni tud, hogy mivel orosz eszközről van szó, valamilyen formában a volt Szovjetunió területéről kerülhetett Magyarországra.

A nyomozóhatóságok nyilvánvalóan megpróbálják majd kideríteni, hogyan kerültek oda - jegyezte meg az ezredes.

A tűzszerész parancsnok szerint a területet, ahol a ládát találták, átkutatták, és nem találtak semmi mást. Megjegyezte: ezeket régóta ott tárolhatták, és nem is valószínű, hogy más rakéta-alkatrészek is tartoznának a vezérlőberendezésekhez.

Az ezredes elmondta, hogy a szerkezeteket elviszik a saját központi gyűjtőjükbe, és oktatási célokra használják majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×