eur:
394.28
usd:
370.46
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tömegesen válnak a japán nyugdíjasok

Soha nem látott magasságba szökött a válások száma Japánban a 20-30 éve házas párok között. Szociológusok a jelenséget a "nyugdíjba vonult férj szindrómával" magyarázzák.

Japánban rengeteg férfi csak munkájára koncentrálva, családjától külön tölti aktív évtizedeit. Sok esetben a házaspárok alig ismerik egymást.

A házassági gondok tehát akkor jelentkeznek csak, amikor a férj nyugdíjba megy. Olaj lehet a tűzre, ha a férj korábbi szokásait megtartva, nyugdíjasként sem vesz részt aktívan a családi életben.

A párterapeuták egyenesen arra figyelmeztetik a frissnyugdíjasokat, hogy ne töltsenek eleinte túl sok időt párjukkal.

Az elmúlt 10 évben a japán válások száma 26,5 százalékkal emelkedett. A 20 éve házas párok esetében 1985 óta duplájára nőtt a válások száma.

A 30 évnyi házasságot maguk mögött tudók esetében még rosszabb a helyzet: 1985 óta náluk négyszeresére nőtt a válások száma.

Az elkövetkező 5 évben rekordszámú japán dolgozó megy majd nyugdíjba, a háború utáni bébi boom tagjai ugyanis most érik el a nyugdíjkorhatárt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×