eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

Tömegesen válnak a japán nyugdíjasok

Soha nem látott magasságba szökött a válások száma Japánban a 20-30 éve házas párok között. Szociológusok a jelenséget a "nyugdíjba vonult férj szindrómával" magyarázzák.

Japánban rengeteg férfi csak munkájára koncentrálva, családjától külön tölti aktív évtizedeit. Sok esetben a házaspárok alig ismerik egymást.

A házassági gondok tehát akkor jelentkeznek csak, amikor a férj nyugdíjba megy. Olaj lehet a tűzre, ha a férj korábbi szokásait megtartva, nyugdíjasként sem vesz részt aktívan a családi életben.

A párterapeuták egyenesen arra figyelmeztetik a frissnyugdíjasokat, hogy ne töltsenek eleinte túl sok időt párjukkal.

Az elmúlt 10 évben a japán válások száma 26,5 százalékkal emelkedett. A 20 éve házas párok esetében 1985 óta duplájára nőtt a válások száma.

A 30 évnyi házasságot maguk mögött tudók esetében még rosszabb a helyzet: 1985 óta náluk négyszeresére nőtt a válások száma.

Az elkövetkező 5 évben rekordszámú japán dolgozó megy majd nyugdíjba, a háború utáni bébi boom tagjai ugyanis most érik el a nyugdíjkorhatárt.

Címlapról ajánljuk
Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Ahogy forrósodik az amerikai elnökválasztási kampány, Joe Biden is felgyűri az ingujját és olyan módszerekhez folyamodik, amelyeket eddig nem társítottak hozzá. Biden is be akar szállni a mém-háborúba és az ellenfelet (azaz Donald Trumpot) cikiző montázsokkal próbálja maga mellé állítani a fiatalabb nemzedékek eddig apolitikus tagjait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×