eur:
396.23
usd:
354.48
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Professional studio microphone on blue background with orange audio waveform, Podcasting, broadcasting or recording studio banner
Nyitókép: JuShoot/Getty Images

544 km-en folyik árvízi védekezés – a nap hírei

544 km-en folyik árvízi védekezés a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Marcalon. Nemcsak csipogók, walkie-talkie-k is robbantak Libanon-szerte, a magyarországi vállalkozás tagadja, hogy ők gyártották az eszközöket. Az Európai Bizottság elkezdi levonni a Magyarországnak szánt esedékes uniós kifizetésekből a migrációs bírságot. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

544 km-en folyik árvízi védekezés a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Marcalon – mondta el tájékoztatóján a miniszterelnök. Orbán Viktor ismertette: 1677 katona, 988 katasztrófavédelmi szakember, 312 rendőr, köztük 200 rendészeti hallgató, továbbá 117 elítélt vesz részt a védekezésben, és több ezer önkéntes. A kormányfő fontos döntésnek nevezte az árvízvédelmi rendszer 2013 utáni megerősítését.

Várhatóan az átlagosnál lassabban vonul majd le az árhullám, az Ausztriában hullott hó olvadása fogja lassítani – figyelmeztetett az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella azt mondta, sikerült a megfelelő időt eltalálni a Lajta-tározórendszer megnyitására, ennek köszönhetően Hegyeshalomnál már a reggeli órákban csökkent a vízmennyiség. beszélt arról is, hogy megfeszített munka folyik az árvízi védekezésben a Dunakanyarban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője szerint az árvízi védekezésben érintett önkormányzatoknak már most érdemes megtervezni a figyelőszolgálatokat, mert a tetőzéssel nem érnek véget a feladatok. Láng István elmondta: a Lajtán csütörtökön, a Szigetköz alsó szakaszán csütörtök délután, Győrben csütörtök este, Komáromban péntek délelőtt, Esztergomban péntek éjjel, Vácon szombaton napközben, Budapesten szombat este várható tetőzés.

Holnapra elkészül a földgát a rómain, épül a mobilgát a Dagálynál, homokzsákokkal védik a Margitszigetet és biztosítják az ívóvízellátást - írta Facebook-oldalán a főpolgármester. Karácsony Gergely beszámolt arról is, hogy 43 árvízi kaput zártak le a szakemberek, és 1700 méter hosszan készül az ideiglenes gát.

Hajnal óta ismét fogad egyes vonatokat a hegyeshalmi határállomáson keresztül az osztrák vasúttársaság. Újra közlekedhetnek az EuRegio-vonatok Győrből Bécsbe és vissza. A Sopron-Wiener Neustadt vasútvonalon is újra járnak a vonatok. A railjetek, a bécsi EuroCityk és a Kálmán Imre EuroNight csak Hegyeshalomig közlekednek, illetve onnan indulnak Budapest felé.

Csehországban néhány szakasz kivételével folyamatosan csökken, Szlovákiában azonban emelkedik a folyók vízszintje. A morva-sziléziai régióban víz alá került, és leállt a trebovicei hőerőmű. Szlovákiában a 983 centit is elérte a Duna vízszintje, miután az elmúlt 24 órában országszerte esett az eső. Lengyelország déli, délnyugati régiójában katasztrófahelyzetet hirdetettek. Az árvízhelyzet megtekintésére az Európai Bizottság elnöke holnap Lengyelországba látogat.

Jövőre kezdődhet a magyar és a szerb kőolajhálózat 310 kilométernyi új vezeték rendszerének kiépítése – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Budapesten a szerb gazdasági miniszterrel közös sajtóértekezletén stratégiai jelentőségűnek nevezte a két ország együttműködését.

Több emberrel és eszközzel csökkentenék a várakozást a magyar–szerb határon. 2024 és 2026 között összesen 3,7 milliárd forintot biztosít a kormány a NAV-nak, a röszkei, a tompai és a hercegszántói állomány bővítésére, korszerű technikai eszközök beszerzésére.

Nemcsak személyhívók, walkie-talkie-k és házi napelemes rendszerek is felrobbantak Libanon-szerte. A jogtulajdonos tajvani cég szerint egy magyarországi vállalkozás gyártotta a felrobbant személyhívókat. A társaság tagadja ezt. Az amerikai NBC-nek a magyar kft. tulajdonosa azt mondta, ők csak közvetítenek. A magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy a Libanonban felrobbant személyhívók sohasem jártak Magyarországon – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. A robbanásoknak legkevesebb 21 halottja és 3 ezernél is több sérültje van. A Hezbollah Izraelt tette felelőssé a történtekért. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa független vizsgálatot követelt az ügyben.

Az Európai Bizottság elkezdi levonni a Magyarországnak szánt esedékes uniós kifizetésekből a migrációs ügyben az unió bírósága által az országra kiszabott 200 millió eurós bírságot - jelentette be a bizottság szóvivője. A kormány szerint politikai döntés született Magyarországgal szemben. Elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben az ország 800 milliárd forintot költött az elmúlt években a határvédelemre, Brüsszel példátlan mértékű bírsággal támadja, ezért tovább keresik a jogi megoldást az ügyben.

A holland kormány hivatalos kérelmezte az Európai Bizottságtól, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új, menekültügyi és migrációs paktumból. Az indoklásban azt írták, drasztikusan csökkenteni akarják a migrációt, mert így tudják teljesíteni alkotmányos kötelezettségeiket: a lakhatás, az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítását.

Kilép az LMP az Európai Zöld Pártból – erősítette meg Ungár Péter pártelnök, aki szerint ellenkező esetben kizárnák őket. A politikus hangsúlyozta, nem a zöldpolitikával szakítanak, hanem azzal a politikával, ami szerinte a zöld átállás minden előnyét Nyugat-Európában szeretné látni, és minden szennyezését a régióban.

Portugáliában 40 helyszínen pusztít erdőtűz az ország északi- és középső részén. 7 ember életét vesztette. A hatóságok 3.900 tűzoltót mozgósítottak. Az oltást nehezíti a hőség és az erős szél.

Megsemmisítette a Google-ra kiszabott 1,5 milliárd eurós bírságot az Európai Bíróság. Az ítélet nem jogerős. Az Európai Bizottság 2019-ben szabta ki a büntetést, amiért az óriásvállalat visszaélt erőfölényével az online hirdetések kapcsán. A bíróság szerint z Európai Bizottság nem nyújtott be elég bizonyítékot gyanúja alátámasztására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×