eur:
394.55
usd:
354.3
bux:
72575.89
2024. szeptember 18. szerda Diána
Az áradó Duna partján beszél rendőrökkel egy járókelő Pozsonyban 2024. szeptember 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Tomas Hrivnak

Dupla tető - Mégsem állt meg 970 centinél a Duna Pozsonynál

Kedden még úgy tűnt, 970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál, szerdán viszont a 983 centimétert is meghaladta a folyó vízmagassága. Az emelkedő vízszint miatt továbbra is harmadfokú árvízkészültség van érvényben azokban a járásokban, melyet átszel a folyó. A Duna mellett a Vág is gondot okoz.

Kedd délelőtt még úgy tűnt, a szlovák főváros már túl van a nehezén, időközben azonban újabb árhullám vonult végig a Duna osztrák szakaszán az Alpokban elolvadt hó miatt. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet tájékoztatása szerint ez vezetett a vízszint újbóli emelkedéséhez és a maximumhoz, a 983 centiméteres vízálláshoz Pozsonyban. Szerdán hajnali negyed háromkor volt ilyen magasan a víz, majd reggelre két centimétert apadt. Jelenleg a keddi értékek szintjén van, 970 centiméter körül. Dévénynél pedig 910 centiméter a vízállás.

A Duna szlovákiai felső szakaszán lassú apadásra, a középső szakaszán tetőzésre, alsó szakaszán további emelkedésre számít a hidrometeorológiai intézet. A magas vízállás miatt Nyugat-Szlovákiában több járásban továbbra is harmadfokú árvízkészültség van érvényben, így a Pozsonyiban, a Dunaszerdahelyiben és a Komáromiban is.

Az áradásra készülnek a délnyugat-szlovákiai települések is, Révkomáromban szerdán 11 órakor 767 centiméter volt a Duna vízállása, harmadfokú árvízkészültség van érvényben. A becslések szerint 840-845 centiméteren fog tetőzni a folyó Komáromban, ahol nemcsak a Duna, hanem a Vág is kezd gondokat okozni, a dunai ár ugyanis visszanyomja a Vág vizét. A városi rendőrség biztonsági okokból lezárta a forgalmat a Vág melletti úton arra az esetre, ha víz ömlene az úttestre. A válságstáb szerda reggeli ülésén Keszegh Béla polgármester elmondta, hogy veszélyre nem számítanak, a gátfal továbbra is védi a várost. közegészségügyi hivatal folyamatosan monitorozza az ivóvizet, nehogy járvány induljon el az áradást követően.

Harmadfokú árvízkészültség van Párkányban is, ahol már kedden leszerelték a kilátópadot, készenlétbe helyeztek egy árvízvédelmi kocsit, mobil gáttal zárták le a Mária Valéria híd alatti átjárót és lezárták a beton árvízvédelmi fal nyílásait. A várostól 15 kilométerre fekvő Helembát a Duna elvágta a környező településektől. Nyitra megye önkormányzata a dunai árvíz miatt szerdán lezárta a Helembára vezető egyetlen utat.

„A falu néhány napig el lesz vágva a külvilágtól, a lakosság élelmezéséről és ellátásáról a hadsereg gondoskodik”

– tájékoztatott Izrael Gergely, Helemba polgármestere. A faluba csak a Párkányból Budapestre tartó nemzetközi vonatokkal lehet majd bejutni. A következő napokban három nemzetközi vonat Helembán is megáll, a megegyezés szerint a faluba utazóknak az első vasúti kocsit kellene használniuk.

A Szlovákiai Falvak és Városok Társulása transzparens számlát nyitott az árvízkárosultak megsegítésére. A pénzt az árvíz sújtotta települések között osztja szét, főleg az önkormányzatok, de a lakosság adakozására is számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Zárják a 2-es utat, Sződliget polgármestere a katasztrófaturistáknak is üzent

Zárják a 2-es utat, Sződliget polgármestere a katasztrófaturistáknak is üzent

A Pest vármegyei nagyközségnél szombatra várják a Duna tetőzését, a nagymarosi vízmérce alapján 698 centiméteren. Juhász Béla polgármester az InfoRádióban elmondta: a külterületen található szociális otthonnál ötven katona erősíti meg a nyúlgátat. Ha adott esetben ki kellene üríteni az épületet, akkor a lakókat az általános iskola tornatermében helyezik el.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×