eur:
394.46
usd:
354.56
bux:
72768.53
2024. szeptember 18. szerda Diána
Felrobbant kézi rádió. Forrás: X / upuknews
Nyitókép: Forrás: X / upuknews

Most a Hezbollah kézi rádiói robbantak fel Libanonban

Újabb merényletsorozat érte a szélsőséges iszlamista szervezet tagjait.

Ezúttal a walkie-talkiek robbantak fel a Hezbollah embereinek a kezében, úgy ahogy alig egy napja a személyhívók - közölte a Reuters. A detonációk Bejrút déli részén és Libanon déli körzeteiben történtek. Legalább egy kézi rádió akkor robbant fel, amikor éppen a keddi csipogós robbantás egyik áldozatának gyászszertartása zajlott. A brit hírügynökség úgy értesült, hogy az adó-vevőket ugyanúgy öt hónappal ezelőtt szerezte be a Hezbollah, mint a kedden, tömegével felrobbant személyhívókat.

A korábbi támadásban tizenketten, köztük két gyerek vesztette életét. Nagyon sokan súlyos sérüléseket szenvedtek - közölte a libanoni egészségügyi miniszter. Firass Abiad elmondta, hogy komoly szemsérüléseket kellett ellátni a kórházakban, míg sok sebesültnek amputálni muszáj volt amputálni a végtagját. A sérültek között van Irán libanoni nagykövete is, aki lényegében megvakult a detonáció következtében.

A Reuters idézte a libanoni biztonsági szolgálat egyik vezetőjét, aki azt állította, hogy a személyhívókba legalább három grammnyi robbanóanyagot szereltek a gyártáskor. Más szakértők - köztük az InfoRádió által megkérdezett Kis-Benedek József viszont azt nyilatkozta, hogy távolról túlterhelhették a készülékek lítium-ion akkumulátorait, amelyek aztán felrobbantottak.

A személyhívók egy tajvani cég nevét és logóját viselték, bár a vállalat igazgatója azt közölte, hogy ezeket nem ők, hanem egy budapesti alvállalkozójuk gyártotta. Hszu Csing-kuang azt hangoztatta, hogy cége, a Gold Apollo három éve áll üzleti kapcsolatban a magyarországi BAC Consulting Kft.-vel, bár később azt is mondta, hogy csak két éve van köztük szerződés. Azonban ilyen iratot nem tudott mutatni az újságíróknak. A tajvani üzletember arra panaszkodott, hogy a magyar partnerrel nagyon nehézkes ment az elszámolás, legalább három alkalommal a közel-keletről érkezett a pénz.

Arról egyelőre nincs információ, hogy szerda délután felrobbant kézi rádiókat milyen forrásból szerezte be a Hezbollah.

Címlapról ajánljuk
Árvízhelyzet: Budapest ivóvíz-ellátását a biofilm védheti meg

Árvízhelyzet: Budapest ivóvíz-ellátását a biofilm védheti meg

Az elmúlt évtized legnagyobb árvize éri el a napokban Budapestet, a Duna mentén található ivóvíz-termelőkutakat és így az ivóvízellátást azonban nem fenyegeti veszély. Engloner Attila, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa az InfoRádióban elmondta: a kavicsokon lévő élő bevonat olyan szűrőhatást végez, ami gyakorlatilag megtisztítja a Duna vizét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.24. kedd, 18:00
Fürjes Balázs
a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 18. 18:20
×
×
×
×