eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 17. szombat Jácint
Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart a hivatalában Közlekedési infó címmel 2024. augusztus 16-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Közlekedési akciótervet ismertetett Lázár János - a nap hírei

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a Belügyminisztérium a szociális ellátásra vonatkozó vörös kódot. Már több, Afrikán kívüli országban is kimutatták a majomhimlőt.

Közlekedési akciótervet hirdet a kormány, a közlekedéshez való jogot állampolgári alapjoggá tennék – jelentette be a szakminiszter. Lázár János elmondta: 4 év alatt 500 kilométernyi vasútvonalat újítanak fel, vonalakat villamosítanak, amihez egymilliárd eurós hitelt vesznek fel az Európai Beruházási Banktól. Jelentős járműbeszerzést terveznek és új MÁV-applikáció készül. A fővárosi Déli pályaudvar nem szűnik meg, fejpályaudvar marad. A társaságot ezentúl Hegyi Zsolt irányítja.

Tiltakozik a távolsági buszjáratokon bevezetett helyjegyek ellen a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt szerint a 300 forintos helyjegy pluszterhet jelent a munkahelyükre ingázóknak, az egyetemistáknak, a nyugdíjasoknak, valamint a gyermekes családoknak.

Néhány tized százalékkal növeli az inflációt a tranzakciós illeték megemelése a Nemzeti Bank szerint. A lakossági ügyfeleknél 2024-ben nem háríthatják át a bankok a megemelt illetéket.

Az idénymunkát és az alkalmi munkát is be kell jelenteni - figyelmeztetett az adóhatóság. Aki elmulasztja ezt, az augusztus 1-től 1 millió helyett már 2 millió forintos bírságot kockáztat alkalmazottanként.

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a Belügyminisztérium a szociális ellátásra vonatkozó vörös kódot. A hőségriasztást már korábban meghosszabbította és harmadfokúra emelte eddig az időpontig az országos tisztifőorvos. A hőség miatt Budapesten 40 százalékkal több beteg került kórházba az előző év azonos napjához képest.

A hőség miatt tovább csökkentették a paksi atomerőmű termelését. A tegnapi 80 után ma további 240 megawattal kellett leterhelni a blokkokat. A Portfólió azt írja: ez azt is jelenti, hogy – bár életbe lépett az erre vonatkozó rendelet - mára nem adott felmentést a 30 fokos vízhőmérsékleti korlát betartása alól az energiaügyi miniszter.

Alternatív népszavazást indít a Momentum a hevesi vegyi üzemmel kapcsolatban. Lőcsei Lajos, a szervezet országgyűlési képviselője egy videóban arról beszélt, hogy Hevesen annak ellenére építenek vegyi üzemet, hogy ezt korábban a település fideszes polgármestere és az önkormányzat is többször letagadta. Ezrt kikérik az emberek véleményét.

Letartóztatták Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét a kerületet érintő korrupciós ügy miatt. 30 napra rendelték el a kényszerintézkedést a DK-s polgármester ellen, ami ellen fellebbez. Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. Őket szintén 30 napra letartóztatta a bíróság.

Vádemelési javaslat született a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás ügyében. Egy karateedző úgy felrúgott egy 7 éves gyereket, hogy az a fejére esett. A férfit kihallgatták, és kiskorú veszélyeztetése mellett súlyos testi sértés kísérletével is meggyanúsították.

Újabb 3 helyszínen talált gázt a Mol Pakisztánban. A Razgir-1 kutatófúrást idén januárban indították, 3950 méter mélységet értek el. Jelenleg is zajlik a kút teljes potenciáljának felmérésére vonatkozó tesztelés.

Ideiglenes importvámot vet ki a kínai biodízelre az Európai Unió. A fél évre szóló döntés értelmében a tarifák gyártótól függően 12,8 és 36,4 százalék között mozognak.

Már több, Afrikán kívüli országban is kimutatták a majomhimlő tüneteit. Csütörtökön Svédországban regisztrálták az első, Afrikán kívüli esetet, emellett Pakisztánból is jelentettek egy megbetegedést. Az európai uniós járványvédelmi központ arra figyelmezteti a tagországokat, hogy az elkövetkező hónapokban növekedni fog a majomhimlős fertőzöttek száma az EU-ban. Az Egészségügyi Világszervezet szerdán jelentett be globális közegészségügyi veszélyhelyzetet egy új majomhimlő-járvány terjedése miatt.

Rekordot döntött a Földközi-tenger hőmérséklete. A legmagasabb nappali felszíni mediánhőmérséklet csütörtökön 28,9 Celsius-fok volt. Az előzetes adatok szerint a tenger El-Arís sínai-félszigeti üdülővárosnál volt a legmelegebb, 31,9 Celsius fok.

Ukrajna méltányos tárgyalásokra akarja rábírni Moszkvát kurszki offenzívával – közölte az ukrán elnöki hivatal. Az ukrán erők augusztus 6-án támadták meg az Ukrajnával határos kurszki területet, kijevi állítás szerint 82 települést és 1150 négyzetkilométernyi területet foglaltak el.

Jóváhagyta 600 Patriot légvédelmi rakéta és a hozzá tartozó felszerelések eladását Németországnak az Egyesült Államok. Az 5 milliárd dolláros ügyletet még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia.

Csökkentette Izrael a humanitárius övezetet Hán-Junisznál az onnan indított Hamász rakéták miatt. Az izraeli haderő szórólapokon szólította fel távozásra az érintett térségben élőket.

Tájékoztatást kér a Metától az Európai Bizottság egy dezinformáció kiszűrését szolgáló szoftver eltávolításáról. A közösségi platformokat üzemeltető amerikai óriásvállalat megszüntette a Facebookon és az Instagramon egy, a dezinformáció kiszűrését szolgáló szoftver, a CrowdTangle elérhetőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Idei legjobb hetüket zárták az amerikai tőzsdék

Idei legjobb hetüket zárták az amerikai tőzsdék

Csütörtökön több fontos amerikai gazdasági adat is érkezett, amelyek összességében csökkentették a recessziós félelmeket, és pénteken is táplálták az emelkedést a tőzsdéken. A fontosabb európai tőzsdék a brit piac kivételével pluszban zártak, és kezdeti bizonytalankodás után pluszba fordultak az amerikai indexek is, végül idei legjobb hetüket könyvelték el. A budapesti tőzsdén négynapos szünet jön, legközelebb szerdán lesz kereskedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×