eur:
395.52
usd:
366.56
bux:
74079.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Nyitókép: Pixabay.com

Zsebbe vágó változások léptek életbe - mutatjuk, mire kell figyelni

Számos változás hatályba lépett augusztus elsejétől. Nő az adóbírság összege és a közlekedési szabálysértéseket is komolyabban büntetik.

Augusztus 1-jétől a felemelte a kormány a pénzügyi tranzakciós illeték mértékét. Erről akkor döntöttek, amikor módosították az extraprofit adókról szóló kormányrendeletet. A módosítás egyelőre a vállalatokat érinti, a lakosságra december 31-ig nem vonatkozik. A döntéssel a készpénzfelvétel és az átutalás forgalmi díja is emelkedik. Több bank már jelezte, hogy az emelést áthárítja az ügyfelekre - mondta az InfoRádióban Palkó István, a Porfolio elemzője.

A megjelent hirdetmények alapján

több nagy bank is a kis-, illetve a mikrovállalkozásokra hárítja tovább

a megemelt tranzakciós illetéket. Nem minden esetben egységesen, például vannak olyan számlacsomagok - különösen a még használatban lévő, 2013 előttiek között -, amelyeknél október 1-jével történik meg a díjak emelkedése.

Duplájára nő augusztus elsejétől az adóbírságok összege, ami akkor szabható ki, ha egy cég vagy egy magánszemély nem, vagy nem megfelelően tesz eleget adókötelezettségének. Erről Andó Marcell, az RSM vezető adószakértője az InfoRádió Adóinfó című műsorában elmondta:

  • természetes személyek esetén a 200 000 helyett 400 000 forintig,
  • nem természetes személyek esetén 500 000 helyett 1 000 000 forintig terjedhet a mulasztási bírság értéke.

A változás minden adózót érinti, ha valamelyik adókötelezettségét hibásan, hiányosan, valótlan adattartalommal, késedelmesen vagy egyáltalán nem teljesíti.

Szintén kétszeresére, kétmillió forintra emelkedik a kiszabható mulasztási bírság felső határa akkor, ha valaki megsérti a foglalkoztatottak bejelentésére vonatkozó szabályokat. És ugyanekkora összeg, vagyis kétmillió forint lehet a felső határa a számla- és nyugtakibocsátási kötelezettség elmulasztásának.

Az adótörvények nyári módosításával arról is döntöttek, hogy a kamatjövedelmek után továbbra is kell szociális hozzájárulási adót fizetni.

Augusztus 1-jétől az autósokat is keményebben büntetik, ha nem tartják be a közlekedési szabályokat.

Ha valaki például nem adja meg az elsőbbséget, akkor 52 ezer forintra is büntethető, míg egy szabálytalan előzés 65 ezer forintos bírsággal is sújtható. A korábbinál jóval nagyobb a büntetést kap az, aki lejárt műszakival közlekedik. Ha pedig valakit mobiltelefonál vezetés közben, akkor 52 ezer forint maximális büntetést szabhatnak ki rá.

Augusztus elsejétől nagyobb védelmet kapnak az online csalások áldozatai. A módosításról Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára az InfoRádióban elmondta: azzal a céllal vezetik be a változtatásokat, hogy a jogtalanul eltulajdonított pénzösszegeket megpróbálják visszaszerezni. Az ehhez bevezetett új, hatékkonyabb eljárás lényege, hogy az ügyfelek, a bankok és a szolgáltató hatóságok jobban és gyorsabban tudjanak egymással kommunikálni.

Augusztus elsejétől lépett életbe az Európai Uniónak a mesterséges intelligenciát szabályozó rendelete is, amit fokozatosan vezetnek be, és csak 2026 közepétől lesz kötelező minden tagországban. A rendelet célja, hogy feltérképezzék és kockázatalapon besorolják a cégek által alkalmazott mesterségesintelligencia-rendszereket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szeptemberre dönti el a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, hogy folytatja-e sportolói pályafutását. Az Infostart olimpiai tudósítójának a kardcsapatdöntő másnapján beszélt az edzőcsere következményeiről, a generációváltás sikeréről és arról is, hogyan áll a NOB-tagsági kampánya.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×