eur:
393.43
usd:
358.06
bux:
0
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Dél-Izrael, 2024. május 13.Az izraeli hadsereg Apache helikoptere rakétát lő ki a Gázai övezet északi részére Dél-Izraelből fotózva 2024. május 13-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Lengyelország is kap Apache amerikai harci helikoptert

Az adásvétel értéke 10 milliárd dollár, a lengyel katonák néhány helikoptert már 2028 előtt használhatnak kiképzésre.

Lengyelország szerződést írt alá kedden 96 darab AH-64E Apache típusú amerikai harci helikopter beszerzéséről. Washington tavaly augusztusban hagyta jóvá az ügyletet. Az első gépeket 2028-ban szállítják le.

A szerződést Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter az északnyugat-lengyelországi Inowroclaw katonai légibázisán írta alá ünnepélyes keretek között.

Elmondta, hogy az adásvétel értéke mintegy 10 milliárd dollár, és a hozzá kapcsolódó lízingszerződés értelmében a lengyel katonák néhány helikoptert már 2028 előtt használhatnak kiképzés céljából.

Tavaly augusztusban Mariusz Blaszczak akkori lengyel nemzetvédelmi miniszter közölte: az Egyesült Államok a helikopterekkel együtt rádiólokátorokat, 1844 darab AGM-114R2 Hellfire rakétát, 460 darab JAGM levegő-föld rakétát és 508 darab Stinger légvédelmi rakétát is szállít Lengyelországnak.

Az ügylettel összefüggésben Varsó a múlt héten olyan megállapodásokat írt alá az amerikai Boeing és a General Electric cégekkel, amelyek értelmében a helikopterek egyes alkatrészeit Lengyelországban fogják szervizelni.

Lengyelország idén a bruttó hazai termék mintegy 4 százalékát költi honvédelemre, ezen belül a hadsereg korszerűsítésére.

Hadseregkorszerűsítés címén két amerikai Patriot-üteget is beszereztek egy még 2018-ban megkötött szerződés keretében, tavaly pedig egy további hat üteg beszerzéséről szóló, 2026-2029-ben teljesítendő szerződést írtak alá. Ehhez kapcsolódóan hétfőn Kosiniak-Kamysz jelenlétében a közép-lengyelországi Sochaczewben megállapodást írtak alá a hat Patriot üteg 48 indítóállásának lengyelországi legyártásáról.

A védelmi kiadások növeléséről szóló 2022-es törvény értelmében a lengyel hadsereg létszámát 250 ezer főre növelnék. A fegyveres erők jelenleg megközelítőleg 216 ezer főt számlálnak. Jacek Siewiera, a lengyel elnöki hivatal kötelékében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke kedden az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió kérdésére válaszolva "helyes, de a legközelebbi években nehezen elérhető célnak" nevezte, hogy a hadsereg 300 ezer főre bővüljön.

Címlapról ajánljuk
Szárazföldi és légi járművekkel erősödhet a szlovák hadsereg

Szárazföldi és légi járművekkel erősödhet a szlovák hadsereg

Szlovákia csatlakozhatna a Leopard 2A8 harckocsik németországi beszerzéséhez – tájékoztatott a szlovák védelmi miniszter a közösségi oldalon közzétett videójában. Robert Kaliňák ezen kívül tizenhat új tarackot is vásárolna a szlovák hadsereg számára. A szárazföldi harceszközökön kívül amerikai Viper helikopterek beszerzését is fontolgatja a szlovák védelmi tárca.

Keletnémet tartományi választások - Tart az AfD-től a német rendőrség

Kevesebb mint három hét van hátra a szeptember 1-én tartandó türingiai és szászországi tartományi választásokig, amelyeket a hónap utolsó vasárnapján hasonló brandenburgi szavazás követ. A választások jelentősége túlmutat a tartományi határokon, általános vélekedés szerint az eredmények egy évvel az országos parlamenti választások előtt átrajzolhatják Németország politikai térképét. Ebből kiindulva meghatározó lehet az ellenzéki radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Tombol a háború Oroszország kapujában, Belgorodban is vészhelyzetet hirdettek - Híreink az ukrán frontról szerdán

Tombol a háború Oroszország kapujában, Belgorodban is vészhelyzetet hirdettek - Híreink az ukrán frontról szerdán

Egy kicsit megint lelassult az ukrán hadsereg kurszki támadásának dinamikája, de keleti irányba, Giri felé, illetve északra, Lgov felé, továbbra is nyomulnak az ukrán csapatok. Közben a szomszédos Belgorod megyében vészhelyzetet hirdetett a terület kormányzója az Ukrajna területéről érkező támadások miatt. Nincs jele annak, hogy Oroszország megtámadása egyelőre célravezető lett volna: a Donbaszban folytatódik Toreck bekerítése, Pokrovszkhoz pedig egyre közelebb kerülnek az orosz rohamcsapatok. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború szerdai eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×