eur:
394.54
usd:
358.37
bux:
71918.89
2024. augusztus 15. csütörtök Mária
Female doctor in protective suit taking sample for swab test of senior man. Medical professional is examining elderly patient during COVID-19 crisis. They are in hospital.
Nyitókép: Getty Images

Kemenesi Gábor: nyári légúti fertőzésként rendszeresen visszatérhet a SARS-Cov-2

Az Egyesült Államok után több európai országba is újra megérkezett a Covid-járványhullám, az új alvariáns a szennyvízadatok szerint itthon is megjelent. Az utazások, a tömegrendezvények, a több klímázás mind hatással lehetnek arra, hogy a korábbiaknál még fertőzőképesebb variáns terjedni tud. A víruskutató szerint ahogyan eddig, most is érdemes oltakozni.

Számtalan tényező lehet hatással a Covid új alvariánsának terjedésére a nyári időszakban. Ezek közül a különböző vakcinák hatásának időtartalmát, az emberek mozgásmintázatát, a variánsok felbukkanását, és az életkori sajátosságokat emelte ki Kemenesi Gábor az InfoRádióban.

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa kiemelte, hogy az Egyesült Államok után Európában is a fertőzések újabb hullámáért az omikron változatból származtatható KP3 és a KP31.1 variánsok a felelősek.

"Az emberek nem követik, de már a tudósok közül sem sokan tudják követni, hogy pontosan milyen variáns mit csinál. De most jön a kulcsmondat: Nem is kell! Ugyanis az alapvető fizikai paraméterei a vírusnak nem fognak megváltozni" - fejtette ki a szakember. Hangsúlyozta, hogy a fertőzés elkerülése érdekében a korábban alkalmazott észszerű praktikákat érdemes alkalmazni. Ilyen például a maszkviselés, a legfrissebb vakcinák felvétele, vagy az, hogy ne akkor látogassuk a nagymamát, ha a fertőzési hullám a csúcson van, pláne ha mi is betegek vagyunk. És ez nyári járányhullám esetén is igaz.

"Nagyon úgy tűnik, hogy lehetséges, hogy a SARS-Cov-2, tehát a Covid-19-et okozó vírus lesz az, ami egy nyári légúti fertőzésként majd ismeretes lesz"

- mondta a víruskutató.

Miközben a vírus szelídül, átimmunizálódnak az emberek, az oltás a kockázati csoportokban, így a 65 év felettiek és a krónikus betegek körében továbbra is kiemelten fontos.

"Arra kell figyelni, hogy a családunkban lévő cukorbeteg vagy szerv-transzplantált megkapja időben, rendszeresen a legfrissebb vakcinát, és figyelni kell arra, hogy betegen ne menjünk tömegbe, se ahhoz a családtaghoz vagy ismerőshöz, akiről tudjuk, hogy kockázati csoportba tartozik. De ez más fertőző betegségre is igaz" - összegezte Kemenesi Gábor.

Hozzátette, hogy

nem szabad hinni abban, hogy érdemes elkapni egy-egy betegséget, és általánosítani, hogy ettől erősödik az immunrendszerünk, mert ilyen nincs.

Sosem jó megbetegedni, mert ilyenkor lehetőséget adunk a kórokozóknak, hogy kárt okozzanak a testünkben.

Az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legújabb szennyvízminta jelentése szerint idehaza is kimutatták az új alvariánst, és van némi felfutás a Covid-esetekben. Egyre több beteg keresi fel a háziorvosát felső légúti panaszokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×