eur:
393.46
usd:
359.56
bux:
71931.49
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Nyitókép: Pixabay

Jöhet a vám az ukrán mézre, de lehet, hogy már késő

Újra vámmal érkezhet ukrán méz az unióba. Erről az Európai Bizottság dönthet azt követően, hogy az ukrán import méz mennyisége meghaladta a korábban előírt 44 ezer tonnás kvótát.

- Az Európai Bizottságnak két hete van megindítani azt a folyamatot, amelyet követően ismételten csak vám megfizetésével érkezhet méz Ukrajnából az Európai Unióba. Hasonló vészfék mechanizmus már életbe lépett más, Ukrajnából behozott mezőgazdasági termékekre, így például a zabra, a tojásra és a cukorra - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki bízik abban, hogy az intézkedéssel javul a magyar méztermelők helyzete.

Feldman Zsolt úgy fogalmazott: a magyar méztermés jelentős része, 10-20 ezer tonna méz a nyugat-európai piacokon kerül értékesítésre. Az egyik legexportorientáltabb ágazatunk a méhészet, de azt azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt években, amióta ez a vámmentesség létezik az ukrán termékek tekintetében, az ismeretlen körülmények között előállított ukrán méz teljes mértékben letörte az európai árakat, és ezzel lényegében megszüntette a magyar méhészet jövedelmezőségét. Hozzátette, hogy ha a 17,3 százalékos vám ismételten kiszabásra kerül, az nagymértékben javíthatja a magyar méz exportértékesítési lehetőségeit.

Feldman Zsolt emlékeztetett arra,hogy június elején léptek hatályba azok az uniós intézkedések, amelyekkel egy évig, 2025 júniusáig meghosszabbították az ukrán termékek vámok és mennyiségi korlátozások nélküli uniós behozatalát. Ugyanakkor, az európai mezőgazdasági szektor határozott fellépésére, az Európai Bizottság ezt a vészfék mechanizmust is beépítette a rendszerbe, amelyet a méznél most alkalmazni fognak.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke úgy látja, ha életbe is lép az intézkedés, az már nem nyújt hatékony segítséget a magyar méztermelőknek, Nyugat Európát ugyanis már elárasztotta az olcsó import méz.

Bross Péter hangsúlyozta, hogy a kvótában szereplő 44 ezer tonna, ami egyébként Magyarország három éves exportja, valójában egynegyede az ukrán mézimportnak, ami azt jelenti, hogy minden negyedik kiló méz Ukrajnából származik. Hozzátette, hogy tavaly az Európai Unió piacára harmadik országokból összesen 163 ezer tonnányi méz érkezett. A magyar méznek ezekkel a termékekkel kell versenyeznie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szerint a szabályok nem teszik lehetővé, hogy újravizsgálják a párizsi olimpián a női tornászok talajdöntőjében történteket, még akkor sem, ha meggyőző új bizonyítékok állnak rendelkezésre, így Jordan Chiles nem kapja vissza az ötkarikás bronzérmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Szakértők bírálják az adómentes borravaló kampányígéretét

Szakértők bírálják az adómentes borravaló kampányígéretét

Kamala Harris alelnök és Donald Trump volt elnök is egyet ért a szolgáltatási és vendéglátóipari dolgozók borravalójára kivetett adó eltörléséről, sőt még Orbán Viktor magyar miniszterelnök is ígéretet tett ennek magyarországi alkalmazására. Szakértők szerint azonban nem előnyös ennek a rendszernek a bevezetése a dolgozóknak, de az állam is sokkal rosszabbul járhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 13. 14:54
×
×
×
×