eur:
394.99
usd:
367.8
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vitézy Dávid: Karácsony Gergely el akarja kerülni, hogy Gyurcsány Ferenc 2006-os sorsára jusson

Még a választások előtt a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét elvonva döntött a főpolgármester a BKK 50 milliárd forintos likviditási válságának kezeléséről, amiről nem tájékoztatta a nyilvánosságot – mondta az InfoRádióban Vitézy Dávid, aki szerint akár fizetésképtelenné is válhat a főváros.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Vitézy Dávid csütörtökön azt írta Facebook-oldalán, hogy Karácsony Gergely főpolgármester még az önkormányzati választások előtt, május végén a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét elvonva döntött a BKK 50 milliárd forintos likviditási válságának kezeléséről, erről azonban nem tájékoztatta a nyilvánosságot. Az LMP volt főpolgármester-jelöltje egy mellékelt dokumentummal is igazolta állításait.

Vitézy Dávid az InfoRádióban felidézte: Karácsony Gergely és Lázár János az év elején megállapodott, hogy a Budapest-bérlet érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volánbusz és a HÉV járatain is, és januárban döntés született arról is, hogy a Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet március elsejétől a BKK járatain is elfogadják. Azóta az utasok féláron ingáznak az agglomerációból, ami a korábbi főpolgármester-jelölt szerint jelentős bevételkiesést eredményez. Hozzátette: hiába lettek olcsóbbak a bérletek, nem lett több utas, így „valakinek fizetnie kell a cechet”.

A korábbi közlekedésért felelős államtitkár furcsának találja, hogy az utóbbi hónapokban mind Lázár János, mind Karácsony Gergely azt kommunikálta, hogy minden rendben van, sőt még több is a bevétel, mint korábban. Vitézy Dávid szerint kizárt, hogy ez így van. „Nyilvánvaló, hogy nem duplázódott meg az utasszám a budapesti agglomerációban, miközben az érintettek feleannyit fizetnek.

Ez a jelentős bevételi forrás egyszerűen eltűnt”

– magyarázta a BKK volt vezérigazgatója.

Hozzátette: Karácsony Gergely ezt elhallgatta a nyilvánosság elől a kampány során, miközben a Facebookon közzétett dokumentum igazolja, hogy az agglomerációs tarifaközösség nem várt hatásai miatt nőtt meg a likviditási válsága a BKK-nak. Vitézy Dávid nehezményezi, hogy a főpolgármester a kampány alatt tartott viták során is tagadta, hogy pénzügyi problémái lennének a fővárosnak. Úgy véli, ezzel megtévesztette a választópolgárokat, ugyanis az említett dokumentum a bizonyíték arra, hogy az agglomerációs megállapodás

„súlyos pénzügyi válságot okozott, és valójában a főváros fizetésképtelenségét is igazolja”.

A főpolgármester Vitézy Dávid szavaira reagálva azt mondta az RTL Híradónak, hogy az említett 50 milliárdos tétel szerepelt a főváros idei költségvetésében, amit tavaly év végén fogadtak el. Vitézy Dávid viszont az általa közzétett dokumentumra hivatkozik, amelyet 2024. május 21-én írt alá Karácsony Gergely, és az szerepel benne, hogy nem várt likviditási helyzet miatt szükségessé vált a Fővárosi Önkormányzat beavatkozása.

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely megpróbálja elkerülni, hogy olyan helyzetbe kerüljön, mint Gyurcsány Ferenc 2006-ban, amikor a választási kampányban „sokkal jobb pénzügyi helyzetet festett fel”, mint amilyen valójában volt, majd az országgyűlési választásokat követően kiderült, mekkora a baj az állami költségvetést illetően.

A korábbi államtitkár úgy véli, hasonló a helyzet most is. Mint mondta, a főpolgármester tavasszal végig arról beszélt, hogy bár vannak nehézségek, alapvetően stabilizálódott a főváros pénzügyi helyzete, és az agglomerációs megállapodás nem okoz bevételkiesést. Ezzel szemben Vitézy Dávid szerint az általa bemutatott dokumentum ennek az ellenkezőjét bizonyítja, valamint azt is, hogy Karácsony Gergely elhallgatta a budapestiek elől az igazságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×