eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Az 1906-ban épült Városháza, Polgármesteri Hivatal részlete Óbudán a Fő téren. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Óbudai korrupció: már tíz gyanúsított van, százmilliós vesztegetés történhetett

Az óbudai korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban minősített vesztegetés elkövetésével gyanúsítottak meg újabb öt embert, közülük ketten őrizetben vannak – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat délután tudatta: a főügyészség közleményéből értesültek arról, hogy egy III. kerületi alpolgármestert és egy cégvezetőt bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg és vettek őrizetbe egy folyamatban lévő nyomozás során.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerda délelőtti közleményében azt írta, hogy kedden "összehangolt eljárási cselekményeket" hajtottak végre az ügyben, amelynek keretében számos helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében – végeztek kutatást és lefoglalást, valamint hallgattak ki több embert gyanúsítottként.

A kedden kihallgatott gyanúsítottak között van az egyik III. kerületi alpolgármester, valamint egy önkormányzati cég vezetője, akik jelenleg őrizetben vannak, letartóztatásuk elrendelésére az ügyészség indítványt tesz.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában - tudatták.

A nyomozó ügyészség a most kihallgatott öt emberrel szemben "vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása" bűntettének gyanúját közölte, amelyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított – akik a strómancégek ügyvezetői voltak – bűnsegédként követett el.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az őrizetbe vett alpolgármester Czeglédy Gergő, aki a június 9-i önkormányzati választáson ismét mandátumot szerzett a kerületben.

"A BKK törvényes működésének felügyeletét jelenleg a börtönből végzik: a cég felügyelőbizottságának tagja Karácsony Gergely delegáltjaként ugyanis a tegnap a sajtóhírek szerint az ügyészség által őrizetbe vett óbudai alpolgármester, aki korábban Hagyó Miklós kabinetfőnöke is volt, és akinek a jelölését a kampányban is szóvá tettem, hisz Karácsony Gergely listáján is szerepelt a fővárosi listás választáson" – írta a közlemény megjelenése után Vitézy Dávid. A főpolgármester-jelölt szerint a fővárosi cégeket nem szabadna pártkáderek kifizetőhelyeként használni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Informatikai káosz - Stabilizálódott a helyzet Ferihegyen, de késések vannak

Folyamatos az utasfelvétel a globális informatikai meghibásodások után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×