eur:
396.71
usd:
370.96
bux:
70816.86
2024. június 26. szerda János, Pál
Children surfing the net during the break at school
Nyitókép: Dobrila Vignjevic/Getty Images

Horváth Péter: a teljes mobiltilalom nem segítené elő az oktatási rendszer hatékonyabb működését

A veszélyes tárgyakat ki kell tiltani az iskolákból, az okoseszközök használatát pedig korlátozni kell, de van néhány gyakorlati kérdés, amelyek megválaszolása nélkül egy központi rendelet sem lesz hatékonyabb, mint a jelenlegi iskolai házirendek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a kormány a köznevelési törvény módosításával egységes szabályozást hozna létre az iskolába bevihető tárgyakra, elektronikai eszközökre vonatkozóan, így akár a mobiltelefonok használatát is korlátozhatják. A Belügyminisztérium korábbi indoklása szerint az okoseszközök negatívan befolyásolhatják a tanulók társas és szociális viszonyait, illetve káros hatással lehetnek verbális kommunikációjukra.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az InfoRádióban elmondta: a törvényjavaslat alapján nem lehet majd bevinni az iskolákba balesetveszélyes tárgyakat, eszközöket. Egyelőre nem tudni, pontosan mik kerülnek fel a tiltólistára, de Horváth Péter szerint „nehezen lesz értelmezhető” egy ilyen felsorolás, mert elképzelhető, hogy hiányos lesz, kimaradnak lényeges dolgok vagy nem megfelelően fejtenek ki egy-egy meghatározást, „ami akár félreértéseket is szülhet”. Úgy véli, a diákok többségét inkább az a javaslat érinti, amely korlátozná bizonyos elektronikai eszközök – főleg mobiltelefonok – használatát. Emlékeztetett, hogy ezzel kapcsolatban korábban készített egy felmérést a Belügyminisztérium, és a megkérdezett pedagógusok jelentős része egyetértett a korlátozás felvetésével. Több oktatási intézmény házirendjében már szerepel is ez a szigorítás.

Horváth Péter szerint azonban

nem lehet ugyanolyan tiltást vagy korlátozást bevezetni az általános iskola alsó és felső tagozataiban, valamint a középiskolában.

Úgy gondolja, a középiskolákban sokkal többen használják tanítási órákon az okoseszközöket, és szerinte ennek így is kell maradnia a jövőben is. Ezek a készülékek ugyanis sok esetben nagyon hasznosak, rengeteget segítenek a pedagógusoknak az oktatásban, valamint a diákoknak a tanulásban. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy értesült, hogy hosszas előkészületek és egyeztetések előzték meg a törvényjavaslat megírását, és a döntéshozók is azon az állásponton vannak, hogy a középiskolákban lehessen használni okoseszközöket.

Ezeknek az eszközöknek ugyanakkor negatív hatásai is vannak, és nemcsak Magyarországon, hanem a világon mindenhol foglalkoznak a probléma lehetséges megoldásaival. Horváth Péter hozzátette: sok aggodalomra okot adó esetről lehet hallani,

főként a tanórai fegyelemre és a diákok közötti társas, személyes kapcsolatokra hatnak negatívan ezek a kütyük.

Figyelmeztetett, hogy a tanulók az órákon, iskolai rendezvényeken akár engedély nélkül is készíthetnek képeket, hanganyagokat vagy videókat a telefonjaikkal, amelyek nyilvánosságra hozatalával nagy károkat is okozhatnak osztálytársaiknak, tanáraiknak. Véleménye szerint ezek az esetek nagyon súlyos problémákat, kérdéseket vetnek fel, amelyekkel mindenképpen foglalkozni kell.

Ugyanakkor megjegyezte: a teljes mobiltilalom „biztosan nem segítené elő” az oktatási rendszer hatékonyabb működését, sőt inkább gátolná, mert az okoseszközök megfelelő használata sok terhet levesz a tanárok válláról, illetve a diákok ismeretszerzését, tanulmányait is segíti. Mint mondta,

vannak olyan tantárgyak, amelyeknél szinte már nélkülözhetetlenek ezek a készülékek, másoknál viszont „észszerűen kell megoldani a használatukat”.

Horváth Péter kifejtette: nagyon fontos a pedagógusok és a szülők szerepe, hogy minél többet beszélgessenek a gyerekekkel, és megértessék velük, hogy mi az, ami hasznos, illetve mit nem szabad, mert káros lehet rájuk vagy másokra nézve. Fel kell hívni a diákok figyelmét a veszélyekre, és a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint célszerű utánanézni akár annak is, milyen jogi problémák, anomáliák adódhatnak. Többször volt már rá példa ugyanis, hogy egy-egy diák meggondolatlanul töltött fel kompromittáló vagy lejáratú célú képeket, felvételeket a világhálóra.

Úgy véli, nem maguk az eszközök jelentik a fő problémát, hanem azok bizonyos funkciói, valamint használati módja. Ugyanakkor szerinte azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy

a túlzott telefonhasználat károsan befolyásolhatja az iskolai közösségi létet, a szocializációt, a gyerekek egészségi állapotát.

Éppen ezért Horváth Péter azt sem támogatja, hogy például az alsó tagozatos diákok a tanítási órák közötti szünetekben mobilozhassanak, véleménye szerint jobb lenne, ha inkább egymással beszélgetnének vagy készülnének a következő órára, foglalkozásra.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke elmondta: rengeteg oktatási anyag és az Oktatási Hivatal által előírt tankönyv, segédanyag érhető már el az applikációkban, amit rendkívül hasznos dolognak nevezett. A különböző mobilalkalmazásoknak köszönhetően a tanulók véleményt formálhatnak a tananyagról, teszteket tölthetnek ki, észrevételeket tehetnek vagy akár a tanáraik munkáját is értékelhetik.

„Nagyon fontos, hogy megteremtsük az egyensúlyt a mobileszközök használatával kapcsolatban.

Meg kell nézni, milyen problémákat vetnek fel, illetve milyen lehetőségeket biztosítanak” – fejtegette.

Horváth Péter szerint még sok olyan gyakorlati kérdés van a törvényjavaslattal kapcsolatosan, amelyek nem tisztázottak. A tervezet szerint a tanároknak és az iskolaőrnek jogosultságuk lesz arra, hogy átvizsgálják a diákok csomagját és tárolóhelyiségét. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta, a jelenlegi szabályozatlan helyzetben nagyon kényes téma, hogy „ki és milyen módon nyúlhat bele más táskájába” az iskolákban.

Mi kerülhet fel a tiltólistára?

Kiemelte, hogy biztosan lesznek olyan diákok, akik mentesülnek egyes elektronikai eszközök vagy más készülékek, tárgyak tilalma alól, külön megemlítette a gyengénlátókat. Hozzátette: a szakképzésben tanulók a gyakorlati órákon számos eszközt, tárgyat vagy gépet használnak, így ezekben az érintett intézményekben valószínűleg több dolog is lekerülhet a tiltólistáról. „Ezeket a befolyásoló körülményeket át kell gondolni, és bölcsen kell meghozni a szabályozást a rendeletekben” – magyarázta Horváth Péter.

Mint fogalmazott, a szülőknek is nagy felelősségük van abban, mit engedélyeznek a gyermeküknek, hagyják-e, hogy a legdrágább, legmodernebb telefont vigyék be az iskolába. Úgy tudja, jelenleg nincs elkobzási lehetőségük a magyar pedagógusoknak, tehát önhatalmúlag nem vehetik el a diákoktól a mobiljukat. Ugyanakkor néhány európai országban megtehetik ezt a tanárok, és egy kijelölt helyen tárolják a készülékeket, majd a tanítási nap végén visszakapják azokat a gyerekek vagy egyes országokban az elkobzás után csak a szülőknek adják át.

„Sokféle szabályozás van szerte Európában. Szinte az összes országban foglalkoznak ezzel a témával. Bőven vannak tisztázatlan kérdések, de biztosan lesznek helyi gyakorlatok is, és megkapjuk majd az útmutatásokat” – összegzett a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×