eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash

Koren Balázs az Arénában: egy tanár ne legyen bohóc, de magnókazetta se

A mai gyerekeket már élményszerűen kell tanítani, mert különben nem lehet megtanítani őket semmire. Ugyanakkor ennek is van egy határa – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Koren Balázs középiskolai matematikatanár, az ELTE Természettudományi Karának oktatója. A Yettel Prosuli szakmai vezetője arról is beszélt, hogy a közoktatás túl sok mindent elhagyott abból a digitális gyakorlatból, amit a koronavírus-járvány idején kényszerűségből halmozott fel.

„Nem bohócok vagyunk a tanteremben, az egy másik szakma” – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Koren Balázs középiskolai matematikatanár, aki szerint a másik véglet sem jó, amikor a tanár repetitív, unalmas „magnókazettává” válik, mert akkor valóban nincs szükség rá. Mint mondta, az igazság valahol középen van, de fontos, hogy a tanár képes legyen lekötni a diákokat, valamint értékes tudást közvetítsen.

Meglátása szerint már nagyon sok mindennel próbálták „eltemetni” a tanárokat, most éppen a mesterséges intelligenciával, de ez nem fog bekövetkezni, mert szükség van egy olyan emberre, aki emberekkel foglalkozik, amit nem lehet majd egy gépnek kiszervezni soha.

Kitért arra is, hogy a tárgyi tudást elengedhetetlennek tartja, viszont ezt nem biztos, hogy olyan mélységig és nem úgy kellene átadni, ahogyan ma történik. „De nem lehet elengedni egy csomó dolgot az oktatásból” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a viszonylag nagy tananyag mellett mikor jut idő arra a sok minden másra, amit még elvár a világ egy tanártól a nevelő munkára, azt válaszolta, hogy amikor ő belép egy terembe és elkezd tanítani, akkor a tudáson kívül önkéntelenül átad egy viselkedési normát is. „A diák minta alapján tanul; tanárként, ha ott állunk a gyerekek előtt és minta lehetünk a számukra, akkor ebben már van egy nevelés” – mutatott rá.

Digitális oktatás

Az ELTE Természettudományi Karának oktatóját sok más mellett arról is beszélt a műsorban, hogy a közoktatás túl sok mindent elhagyott abból a digitális gyakorlatból, amit a koronavírus-járvány idején kényszerűségből halmozott fel. Mint mondta, a tanároktól ugyan óriási extra erőfeszítés hibrid környezetben oktatni, de sok minden „kiveszett”, holott bizonyos differenciális módszereket alkalmazni lehetne az oktatásban a digitális eszközök segítségével.

Gondolva arra például, hogy a digitális technika révén egy tanár – látva, hogy egy diák miben jó, esetleg miben van lemaradása – személyre szabottan tud vele foglalkozni és feladatot adni a tudása alapján. „Ezért bízom abban, hogy ezek a módszerek vagy nem vesztek ki teljesen, vagy vissza fognak térni, mert mindenki látni fogja, hogy ezek tényleg előnyök az oktatásban” – fogalmazott.

A Covid alatt az „inga kilendül az egyik irányba és most – a fizika törvényeinek megfelelően – a másik irányba" – vélekedett Koren Balázs, mondván, a pandémia után mindenki annyira megörült annak, hogy „visszatért a régi”, hogy szinte stigmát kapott a digitális oktatás, mint ami egy kényszer, rossz dolog volt. Emiatt aztán sok pedagógus eldobta, hogy nincs rá szükség. A Yettel Prosuli szakmai vezetője szerint talán most már abban a fázisban tartanak, hogy a „mindent eldoboktól” kezdik újra felszedni azokat, amik egyébként jók és hasznosak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×