eur:
397.92
usd:
372.52
bux:
70470.3
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Nyitókép: Pixabay

Békássy Szabolcs: új szabályok készülnek a telemedicinális egészségügyre vonatkozóan

Nem fordulhat elő, hogy a beteg személyes jelenléttel járó vizsgálata kizárólag kényelmi okból maradjon el - fogalmazott az InfoRádiónak az országos kollegiális vezető háziorvos, aki arról is beszámolt, hogy a koronavírus-járványban elterjedt telemedicinális szolgáltatások mekkora részét teszik ki a háziorvosok munkájának.

A telemedicinális szolgáltatások széles körét a Covid-pandémia hozta el magával. Ez egyfajta kényelmi funkciót jelent a betegek számára, de sok esetben az orvosok részéről is könnyíti az ellátásszervezést. Felmerülhet ugyanakkor, hogy a betegek nem kerülnek-e így túlságosan ki a háziorvosok látóköréből, illetve tisztázott-e, hogy mikor elég valóban egy telefonos (vagy e-mailen folytatott) konzultáció, és mikor lenne szükséges személyesen megjelenni a rendelőben.

Ezzel kapcsolatban Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos az InfoRádióban kiemelte: orvosszakmai döntésnek kell lennie annak, hogy mely esetekben lehet sort keríteni telemedicinális ellátásra.

"Jelenleg is zajlik egy munkafolyamat, ami jogszabályi szinten is kezelné ezt a kérdést.

Semmi esetre sem fordulhat elő az, hogy egy-egy beteg személyes jelenléttel járó vizsgálata kizárólag kényelmi okból marad el. Természetesen mind a betegeknek, mind pedig az orvos kollégáknak az ezzel kapcsolatos ismereteket el kell sajátítaniuk, hiszen hosszú távon azért évente legalább kétszer még a teljesen egészséges, jól gondozott betegeknek is meg kell jelenniük a rendelőben" – hangsúlyozta Békássy Szabolcs.

Mint mondta, minderre azért van szükség, hogy egy-egy megbetegedés felismerésére időben sor kerülhessen.

A jelenlegi rendelkezésre álló adatok szerint a telemedicinális szolgáltatások nagyjából 10-15 százalékát teszik ki a háziorvosok betegforgalmának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×