eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Professional microphone in radio studio
Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

Olcsóbb közvilágítást ígér jövő évtől a főpolgármester – a nap hírei

A Krisztus sírját elzáró kőhöz hasonlította a világ bajait a pápa húsvétvasárnapi üzenetében. Rendet tesz a főváros a Duna-parton és olcsóbb lehet a közvilágítás - jelentette be a főpolgármester. Az eddigi legnagyobb választási veresége fenyegeti a brit Konzervatív Pártot. Az InfoRádió legfontosabb hírei vasárnap.

A Krisztus sírját elzáró kőhöz hasonlította a világ bajait a pápa húsvétvasárnapi üzenetében. A katolikus egyházfő hosszan sorolta az éppen dúló háborúkat, és azokat a helyeket a világon, ahol szenvednek az emberek. Ferenc pápa szerint az akadályt, vagyis a halált, a gyűlöletet és az ellenségeskedést jelképező követ a béke, a megbocsátás, a testvériség, az élet elől csak maga a feltámadt Jézus Krisztus tudta elgördíteni, csak ő tudta elvenni a világ bűneit.

A keresztény hit hármas tartóoszlopáról beszélt a húsvétvasárnapi ünnepi istentiszteleten a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi alelnöke. Pásztor Dániel a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóvelezden úgy fogalmazott: a keresztény hit egy fontos alapkérdése az, hogy az emberek elhiszik-e Krisztus feltámadását.

A korrupció ellen is felszólalt Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a budavári evangélikus templomban tartott igehirdetésében. Az elnök-püspök az evangéliumban szereplő latin szó, a corrumpo-val kapcsolatban kiemelte: Pál apostol levelében a megront, megerjeszt jelentésű szó a kovászra vonatkozik. Az elnök-püspök arra hívott fel, hogy a régi, rossz kovászt takarítsák ki az egyházi és a társadalmi életből, mert a korrupció tönkreteheti Krisztus ügyét.

Olcsóbb közvilágítást ígér jövő évtől a főpolgármester. Karácsony Gergely közösségi oldalán jelentette be: a főváros 100 százalékos tulajdonába kerül a Budapest dísz-és közvilágítása. Emellett közölte azt is, hogy az önkormányzat rendet tesz a főváros a Duna-parton. Azt írta: száműzik a lakók életét megkeserítő és a panorámát elcsúfító hajókat a belvárosból, és megteremtik a lehetőségét annak, hogy a Duna-partok a jelenleginél sokkal jobban szolgálhassák a budapestieket.

Jelentős jobbra tolódást prognosztizál a júniusi választások után az Európai Parlamentben a magyar európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János szerint ez szükségessé teheti a jelenlegi intézményi ciklusban elfogadott politikák újraértékelését. A miniszter a júliusban kezdődő magyar elnökség prioritásai közé sorolta az unió gazdasági versenyképességének javítását, a demográfiai kihívásokat, a migrációt, a kohéziós politika félidős felülvizsgálatát, az unió bővítését.

Bulgária és Románia ma részlegesen csatlakozott a határok nélküli mozgást biztosító schengeni övezethez. A határnyitás egyelőre csak a légi és tengeri közlekedésre vonatkozik.

Az eddigi legnagyobb választási veresége fenyegeti a brit Konzervatív Pártot egy friss felmérés szerint. Rishi Sunak miniszterelnök is elveszítheti képviselői mandátumát. Az országos reprezentatív vizsgálat szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt a voksok 45 százalékát szerezné meg, a konzervatívokra 26,2 százalék szavazna. A konzervatív frakció létszáma így 348-ról 98-ra csökkenne, a Munkáspárt ugyanakkor 468 mandátumot szerezne a mostani 200 helyett a 650 fős alsóházban.

Véres összetűzés volt két csoport között a török helyhatósági választásokon, a zömmel kurdok lakta délkeleti országrészben: egy ember meghalt, további 11 megsebesült. Törökországban a helyhatósági választásokon kiemelt figyelmet kap az Ankara és Isztambul irányításáért folyó verseny. Az eredményeket széles körben a kormány támogatottsága felmérésének is tekintik.

Izraelben hárman megsebesültek egy késeléses merényletben egy buszpályaudvaron. A támadót agyonlőtték. Közben a Gázai övezetben folytatódtak a hadműveletek. A fegyveres konfliktusban hivatalos palesztin közlések szerint újabb 75 ember vesztette életét. Eközben bejelentették: ma este sérvvel műtik meg az izraeli kormányfőt. Benjámin Netanjahunál egy rutinvizsgálat során fedezték fel a köldöksérvet.

Újabb terrortámadást hiúsítottak meg Oroszországban. A Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság közölte, hogy egy terrorellenes műveletben 3 embert fogtak el az ország déli részén, Dagesztánban, Mahacskala és Kaszpijszk városaiban. Eközben Moszkva a terrortámadásokban érintett személyek kiadatását követelte Kijevtől.

A Momentum európai parlamenti frakciója vitát kezdeményez az április 10-i plenáris ülésnapra annak érdekében, hogy lelepleződjenek azok az EP-képviselők, akik érintettek lehetnek az orosz korrupciós botrányban. A cseh titkosszolgálat leleplezett egy Moszkvából finanszírozott propagandahálózatot, amelynek az volt a célja, hogy az Európai Uniót eltántorítsa Ukrajna segítésétől az orosz hadsereg elleni harcban.

Megdőlt a 113 éves országos és a 98 éves fővárosi melegrekord is szombaton. A HungaroMet azt írta: tegnap Kelebián 27,6 fokig melegedett fel a levegő, a korábbi, 1911-es, Szerepen regisztrált rekord 26,9 fok volt. A fővárosban, Pestszentlőrincen 25 fokot mértek, a korábbi, 1926-os rekord 24,1 fok volt. Emellett Koroncó állomáson 15,8 fok volt hajnalban, ami szintén új rekordot jelent.

Megkezdődött a nyári időszámítás. Az órákat hajnali kettőkor három órára kellett előre állítani.

Meghalt Tordy Géza. A Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 85 éves volt. Tordy Gézát a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×