eur:
390.92
usd:
366.1
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Professional microphone in radio studio
Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

Olcsóbb közvilágítást ígér jövő évtől a főpolgármester – a nap hírei

A Krisztus sírját elzáró kőhöz hasonlította a világ bajait a pápa húsvétvasárnapi üzenetében. Rendet tesz a főváros a Duna-parton és olcsóbb lehet a közvilágítás - jelentette be a főpolgármester. Az eddigi legnagyobb választási veresége fenyegeti a brit Konzervatív Pártot. Az InfoRádió legfontosabb hírei vasárnap.

A Krisztus sírját elzáró kőhöz hasonlította a világ bajait a pápa húsvétvasárnapi üzenetében. A katolikus egyházfő hosszan sorolta az éppen dúló háborúkat, és azokat a helyeket a világon, ahol szenvednek az emberek. Ferenc pápa szerint az akadályt, vagyis a halált, a gyűlöletet és az ellenségeskedést jelképező követ a béke, a megbocsátás, a testvériség, az élet elől csak maga a feltámadt Jézus Krisztus tudta elgördíteni, csak ő tudta elvenni a világ bűneit.

A keresztény hit hármas tartóoszlopáról beszélt a húsvétvasárnapi ünnepi istentiszteleten a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi alelnöke. Pásztor Dániel a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóvelezden úgy fogalmazott: a keresztény hit egy fontos alapkérdése az, hogy az emberek elhiszik-e Krisztus feltámadását.

A korrupció ellen is felszólalt Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a budavári evangélikus templomban tartott igehirdetésében. Az elnök-püspök az evangéliumban szereplő latin szó, a corrumpo-val kapcsolatban kiemelte: Pál apostol levelében a megront, megerjeszt jelentésű szó a kovászra vonatkozik. Az elnök-püspök arra hívott fel, hogy a régi, rossz kovászt takarítsák ki az egyházi és a társadalmi életből, mert a korrupció tönkreteheti Krisztus ügyét.

Olcsóbb közvilágítást ígér jövő évtől a főpolgármester. Karácsony Gergely közösségi oldalán jelentette be: a főváros 100 százalékos tulajdonába kerül a Budapest dísz-és közvilágítása. Emellett közölte azt is, hogy az önkormányzat rendet tesz a főváros a Duna-parton. Azt írta: száműzik a lakók életét megkeserítő és a panorámát elcsúfító hajókat a belvárosból, és megteremtik a lehetőségét annak, hogy a Duna-partok a jelenleginél sokkal jobban szolgálhassák a budapestieket.

Jelentős jobbra tolódást prognosztizál a júniusi választások után az Európai Parlamentben a magyar európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János szerint ez szükségessé teheti a jelenlegi intézményi ciklusban elfogadott politikák újraértékelését. A miniszter a júliusban kezdődő magyar elnökség prioritásai közé sorolta az unió gazdasági versenyképességének javítását, a demográfiai kihívásokat, a migrációt, a kohéziós politika félidős felülvizsgálatát, az unió bővítését.

Bulgária és Románia ma részlegesen csatlakozott a határok nélküli mozgást biztosító schengeni övezethez. A határnyitás egyelőre csak a légi és tengeri közlekedésre vonatkozik.

Az eddigi legnagyobb választási veresége fenyegeti a brit Konzervatív Pártot egy friss felmérés szerint. Rishi Sunak miniszterelnök is elveszítheti képviselői mandátumát. Az országos reprezentatív vizsgálat szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt a voksok 45 százalékát szerezné meg, a konzervatívokra 26,2 százalék szavazna. A konzervatív frakció létszáma így 348-ról 98-ra csökkenne, a Munkáspárt ugyanakkor 468 mandátumot szerezne a mostani 200 helyett a 650 fős alsóházban.

Véres összetűzés volt két csoport között a török helyhatósági választásokon, a zömmel kurdok lakta délkeleti országrészben: egy ember meghalt, további 11 megsebesült. Törökországban a helyhatósági választásokon kiemelt figyelmet kap az Ankara és Isztambul irányításáért folyó verseny. Az eredményeket széles körben a kormány támogatottsága felmérésének is tekintik.

Izraelben hárman megsebesültek egy késeléses merényletben egy buszpályaudvaron. A támadót agyonlőtték. Közben a Gázai övezetben folytatódtak a hadműveletek. A fegyveres konfliktusban hivatalos palesztin közlések szerint újabb 75 ember vesztette életét. Eközben bejelentették: ma este sérvvel műtik meg az izraeli kormányfőt. Benjámin Netanjahunál egy rutinvizsgálat során fedezték fel a köldöksérvet.

Újabb terrortámadást hiúsítottak meg Oroszországban. A Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság közölte, hogy egy terrorellenes műveletben 3 embert fogtak el az ország déli részén, Dagesztánban, Mahacskala és Kaszpijszk városaiban. Eközben Moszkva a terrortámadásokban érintett személyek kiadatását követelte Kijevtől.

A Momentum európai parlamenti frakciója vitát kezdeményez az április 10-i plenáris ülésnapra annak érdekében, hogy lelepleződjenek azok az EP-képviselők, akik érintettek lehetnek az orosz korrupciós botrányban. A cseh titkosszolgálat leleplezett egy Moszkvából finanszírozott propagandahálózatot, amelynek az volt a célja, hogy az Európai Uniót eltántorítsa Ukrajna segítésétől az orosz hadsereg elleni harcban.

Megdőlt a 113 éves országos és a 98 éves fővárosi melegrekord is szombaton. A HungaroMet azt írta: tegnap Kelebián 27,6 fokig melegedett fel a levegő, a korábbi, 1911-es, Szerepen regisztrált rekord 26,9 fok volt. A fővárosban, Pestszentlőrincen 25 fokot mértek, a korábbi, 1926-os rekord 24,1 fok volt. Emellett Koroncó állomáson 15,8 fok volt hajnalban, ami szintén új rekordot jelent.

Megkezdődött a nyári időszámítás. Az órákat hajnali kettőkor három órára kellett előre állítani.

Meghalt Tordy Géza. A Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 85 éves volt. Tordy Gézát a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×