eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke igét hirdet a húsvétvasárnapi ünnepi istentiszteleten a budavári evangélikus templomban 2024. március 31-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Fabiny Tamás: ne „ez”, hanem „ő” legyen a názáreti Jézus

Húsvétkor átélhetjük, hogy vérző kezével átölel minket az értünk meghalt és feltámadt Jézus – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a budavári evangélikus templomban.

Fabiny Tamás igehirdetésében kiemelte: a keresztre, amelyen Jézus szenvedett, Pilátus ezt íratta: ez a Názáreti Jézus, a zsidók királya. Nem „ő”, hanem „ez”, mint egy élettelen és megérinthetetlen kiállítási tárgy, ami felett három nyelven, latinul, héberül és görögül olvasható a látogatókat kalauzoló felirat.

Nagypéntek, nagyszombat és húsvét segítségével jussunk el oda – kérte az evangélikus püspök –, hogy ne „ez”, hanem „ő” legyen a názáreti Jézus. Ahogy Tamás, mi is megkapjuk a bátorítást, hogy odalépjünk hozzá és megérintsük a sebeit, sőt, Jézus maga simogat meg és ölel át minket vérző kezével.

Fabiny Tamás az evangélium, Pál apostol levelét egy héber, egy latin és egy görög szó segítségével magyarázta.

A héber pészah, magyarul páska ünnepét, amelyen a zsidók arra emlékeznek, hogyan vonult ki az egyiptomi fogságból Izrael népe, Jézus is megünnepelte tanítványaival. Az ő páskavacsoráján azonban egyvalami hiányzott az asztalról: a páskabárány. A bárány ugyanis maga Jézus volt, aki ott ült az asztalfőn.

Az elnök-püspök kiemelte: a páskaünnep új tartalmat kap Jézus feltámadása által, de Isten, aki meg akar szabadítani, ugyanaz. Jézus feltámadásával azonban már nem csak egy népet, hanem mindenkit.

A második, a püspök által említett, az evangéliumban szereplő szó a latin corrumpo volt. A megront, megerjeszt jelentésű szó Pál apostol levelében a kovászra vonatkozik, amely akármilyen kevés, ha rossz, az egész tésztát elrontja.

A régi, rossz kovászt nekünk ki kell takarítani a mai egyházi életünkből, a mai társadalmi életünkből, mert „tönkreteheti Krisztus ügyét a korrupció”

– figyelmeztetett. Úgy fogalmazott: "ha valóban a feltámadott Jézus követei akarunk lenni, akkor tetőtől talpig új életben kell, hogy járjunk", a régi kovász kitakarítása pedig (...) önvizsgálattal kell, hogy együtt járjon.

Emlékeztetett: a reformáció kezdetén Luther Márton is a korrupció ellen küzdött, az ellen, hogy „sefteltek az üdvösséggel”, pénzért akarták adni a kegyelmet.

Az evangélium harmadik – görög – szava a katharszisz volt, a szót Pál apostol akkor használja, amikor azt írja, hogy „takarítsátok ki” a régi kovászt.

A megújuláshoz csak a katarzis, a teljes megtisztulás elég, miközben sokszor hajlamosak vagyunk csak tisztogatni, és ezzel elmaszatolni a bűneinket – tette hozzá.

Nagypéntek és húsvét drámája katarzissal járhat együtt, ha felismerjük, hogy „húsvétkor radikálisan újat kezd velünk az Isten, teljesen, tetőtől talpig meg akar minket tisztítani” – fogalmazott Fabiny Tamás igehirdetésében.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×