eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
clock at midnight and fireworks  New Years eve celebration
Nyitókép: melis82 / Getty

Több tízezer magyart felkeres a KSH egy érdekes kérdéssel

Április 8-án indítja el másfél évtized után időmérleg-felvételét a Központi Statisztikai Hivatal - több mint 260 települést és több tízezer embert érint.

A felmérés célja, hogy részletes, térben és időben összehasonlítható adatokat szolgáltasson a népesség időfelhasználásáról - írja közleményében a KSH. A felvételből szerzett információk alapján megtudható, milyen hatást gyakoroltak az egyének időfelhasználására az elmúlt 15 év társadalmi, gazdasági változásai.

A kutatás további célja, hogy naprakész adatokkal segítse a családpolitikai döntések megalapozását; támogassa a munkaidő szabályozását célzó politika kialakítását; információt szolgáltasson az utazási célokról és módokról; betekintést engedjen a kulturális és szabadidős tevékenységek alakulásába;

segítse a nemzeti számlákhoz kötődő fejlesztési munkákat, ezen belül elsősorban a háztartások keretében végzett termeléssel kapcsolatban.

Az adatfelvételt - nemzetközi módszertani ajánlásokat követve - a KSH végzi az ország 264 településén. A hivatal a felmérés során postai levélben kéri fel közreműködésre a statisztikai módszerrel, véletlenszerűen kiválasztott mintegy 40 ezer személyt. A kutatásban való részvétel önkéntes és anonim. A terepmunka 2024. április 8. és 2025. április 7. között zajlik.

A felvétel során a válaszadóknak a társadalmi-gazdasági adatokat tartalmazó háttérkérdőíven túl egy naplót is szükséges kitölteniük, amelyben egy adott napon elvégzett valamennyi tevékenységüket tételesen rögzíteniük kell.

A válaszadás online önkitöltéssel, illetve kérdezőbiztos közreműködésével, személyes kikérdezés keretében is lehetséges.

A kutatásban részt vevők ajándékutalványt kapnak, az interneten önállóan válaszolók részére 10 000 forint értékű vásárlási utalványt, a kérdezőbiztos közreműködésével személyesen vagy telefonon válaszolók részére a sikeres interjút követően 5000 forint értékű vásárlási utalványt postáz a hivatal - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×