eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Idehaza is szigorítás jöhet: betiltanák az energiaital-fogyasztást a 18 éven aluliaknak

Egy felmérés szerint a magyar szülők 98 százaléka támogatja, hogy a fiatalok ne vásárolhassanak energiaitalt. Van olyan felvetés is, amely szerint az érintett termékeket csak dohányboltokban kellene árusítani, ahová a 18 év alattiak egyébként sem léphetnek be.

Hollik István fideszes és Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselő tavaly októberben jelentették be, hogy betiltanák az energiaital vásárlását és fogyasztását a 18 éven alatti fiataloknak. A korlátozásról szóló törvényjavaslatot eljuttatták a frakciószövetségükhöz is.

A két politikus a 24.hu megkeresésére jelezte: az elmúlt hónapokban kormányzati, orvosszakmai és családvédelmi civil szervezetekkel is tárgyaltak a javaslatukról, és az egyeztetések megerősítették őket abban, hogy szükség van az energiaital-fogyasztás szabályozására. Arról viszont nem adtak tájékoztatást, hogy mikor kerülhet az Országgyűlés elé a szabálymódosítás.

Hollik István és Nacsa Lőrinc a Fiatal Családosok Klubjával (Ficsak) is egyeztettek a kérdésben, és a szervezet közölte velük: elkötelezettek abban, hogy az energiaitalokhoz való hozzáférést illetően törvényi szabályozására van szükség. A Ficsak egy ezer családot elérő közvélemény-kutatás eredményeiről is tájékoztatta a képviselőket. A felmérésből kiderült, hogy

a magyar szülők 98 százaléka egyetért azzal a szigorítással, amely szerint kiskorú gyerekek számára ne legyenek elérhetőek a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok.

A lap emlékeztet, hogy Romániában már betiltották a 18 éven aluliak számára az energiaitalok vásárlását. A szomszédos országban bevezetett tilalom azokra a termékekre terjed ki, amelyek a központi idegrendszert stimuláló szereket (koffeint, taurint, karnitint, guaranát, glükuronolaktont) tartalmaznak. Romániában italautomatákban, online áruházakban sem lehet energiaitalt vásárolni, illetve az ottani törvény tiltja az energiaitalok árusítását, reklámozását a kórházak és iskolák egy kilométeres körzetében.

A 24.hu azt írja, Magyarországon

opció lehet a dohányboltokra korlátozni az árusítást, ahová amúgy sem léphetnek be 18 év alattiak,

így nem kellene az eddigieken felül plusz ellenőrzéseket sem végezni, a boltokból pedig eltűnnének ezek a termékek.

A Magyar Energiaital Szövetség értelmezése szerint energiaital „az a kereskedelmi forgalomban kapható ital, amelynek energiatartalma meghaladja a 34 kcal/100 ml mennyiséget, és koffeintartalma meghaladja a 30 mg/100 ml mennyiséget, továbbá vitaminokat, valamint energetizáló összetevőket tartalmaz.” A tiltott termékek listáját vélhetően ezen adatok, információk figyelembevételével készíthetik el a magyar jogalkotók.

Zacher Gábor: napi egy doboz energiaital elfogyasztása még nem káros

Zacher Gábor korábban az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta az energiaitalokat övező szkepticizmussal kapcsolatban, hogy nem rosszabbak a kávénál vagy a kólánál, mivel a dobozon feltüntetett összetételből ezekről is tudni lehet, mint tartalmaznak. A toxikológus közölte: egy 14 év alatti gyermek számára alapvetően káros a koffeinbevitel, míg 14 és 18 éves kor között napi egy doboz energiaitalnak nincsen különösebb negatív hatása, 18 év felett pedig nem korlátozni a fogyasztását.

Zacher Gábor szerint extrém szituációkból nem lehet általános következtetéseket levonni, mert az nyilvánvaló, hogy ha valaki „megiszik huszonegynéhány doboz energiaitalt, az nem normális. Abba jó eséllyel bármelyikünk belehalhatna”, a mértékkel való fogyasztásra hívta fel a figyelmet. Hozzátette: nem az energiaitalra szoknak rá az emberek, hanem a benne lévő alkotóelemekre, így például a koffeinre, ami azonban már valóban függőséget okozhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×