eur:
389.39
usd:
363.17
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Rémisztő dolgokat állít egyes energiaitalok hatásáról egy tanulmány

Fiatalok körében mentális és fizikai betegségeket okozhatnak a magas koffeintartalmú energiaitalok - állítják a Teesside Egyetem és a Newcastle Egyetem kutatói, számos tanulmányt összegezve.

Egyes energiaitalok egyetlen doboza jóval több koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé. Az ilyen termékeket fogyasztó fiatalok nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak és szívproblémák alakulhatnak ki náluk - írja a DailyMail alapján a Pénzcentrum.

A lap szerint a túl sok koffeint fogyasztó gyerekeknek nagyobb az esélyük arra is, hogy mentális egészségügyi problémáik legyenek, mint például a szorongás, a depresszió vagy akár az öngyilkossági gondolatok. A további veszélyek közé tartozik a kutatások szerint a rossz alvásminőség, az ADHD tünetei és a súlyos stressz - állítják a Teesside Egyetem és a Newcastle Egyetem kutató, akik 57, gyermekeket is vizsgáló tanulmány adatait tekintették át és összegezték.

Úgy látják, az italok összefüggésbe hozhatók a rossz fizikai egészségi állapot, azon belül az átlagosnál magasabb testtömegindex (BMI), a

szívritmuszavarok és a magas vérnyomás nagyobb kockázatával.

A felülvizsgálatba bevont tanulmányok némelyike azt is kiemelte, hogy a csoportban gyakoribb volt az egészségtelen szokások, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az e-cigik használata, valamint a rossz alvásminőség kockázata.

Azok, akik arról számoltak be, hogy alkoholt fogyasztottak energiaitallal keverve, nagyobb valószínűséggel kaptak rossz jegyeket, ittasan vezettek és használtak kábítószert, mint azok, akik csak energiaitalt fogyasztottak - derült ki az adatokból.

Mint arról az Infostart is beszámolt, tavaly év végén, néhány héten belül két fiatalnak is megállt a szíve, mindketten nagyon sok energiaitalt fogyasztottak előtte. Szakértők akkor kiemelték: az ilyen italok túlzott fogyasztása komoly kockázatot hordoz és akár koffeinmérgezéshez is vezethet.

Itthon egyébként a kormány asztalán szerepel egy javaslat, amely szerint csak 18 éven felüliek vásárolhatnának energiaitalokat. Az ügyben még nincs döntés.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×