eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
The human hand drops the ballot into the box. Getty Images
Nyitókép: Boris Zhitkov/Getty Images

147 külképviseleten szavazhatnak azok, akik az EP-választáson nem tartózkodnak otthon

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán azonban nincs lehetőség a külképviseleti szavazásra.

A június 9-ei EP-választáson a külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország külképviseletein (nagykövetségein és konzulátusain) akkor szavazhatnak, ha május 31-én 16 óráig kérik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A kérelmeket csak a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis április 4-től lehet benyújtani a választási irodákhoz, a korábban benyújtott kérelmeket is csak április 4-től dolgozhatják fel a választási irodák.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a külföldön tartózkodó magyar választópolgárok júniusban 99 ország 147 külképviseletén adhatják le szavazatukat. A 2022-es országgyűlési választáshoz képest két új külképviselet nyílt Afrikában - Ruandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban -, illetve ismét lehet szavazni Kijevben. (A 2022. évi országgyűlési választáson és népszavazáson az Ukrajnában zajló háború miatt nem volt lehetőség Kijevben külképviseleti szavazásra.) 2024-ben viszont nem lehet szavazni Szenegál fővárosában, Dakarban és a nyugat-ukrajnai Lvivben (Lemberg).

A 2019-es EP-választáson 95 ország 134 külképviseletén adhatták le voksukat a választópolgárok, a 2022-es országgyűlési választáson már 146 külképviselet állt a szavazók rendelkezésére.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán azonban nincs lehetőség a külképviseleti szavazásra, így aki a külképviseleti voksolásra jelentkezik, az csak az EP-választás szavazólapját fogja megkapni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×