eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara budapesti gazdasági évnyitóján 2024. március 4-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nagy Márton: versenyképességi csomagot jelentünk be

A nemzetgazdasági miniszter is felszólalt hétfőn a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

Versenyképességi csomag bemutatására készül a kormány - jelentette be Nagy Márton a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján hétfőn a Portfolio tudósítása szerint.

Szerinte 7-8 év, mire visszajövünk a 2020-2021-es Covid- és a 2022-2023-as energiaválságból, a 2024-2026-os időszak a normalizálódás időszaka lehet.

A Covid idején szerinte a jegybank és a kormány is ösztönzőleg dolgozott a magyar gazdaság érdekében, de az energiaválságban csak a kormány, "a jegybank restrktív volt" - értékelt.

"Bele sem merek gondolni abba, hogy mi történt volna akkor, ha tavaly tartjuk az eredeti költségvetési hiánycélt" - tette hozzá Nagy Márton.

Megállapította, hogy az infláció lecsökkent, a munkahelyek megmaradtak, sőt javultak a foglalkoztatotti számok.

A munkanélküliségi ráta átmeneti emelkedését örvendetesnek nevezte, mivel szerinte az arra mutat, hogy egyre többen lépnek be az inaktívból az aktív státuszba, "most egyelőre ez történik".

Elismerte ugyanakkor, hogy 2023-ban a magyar gazdaság növekedése az EU átlaga alatt volt, majd felsorolta az idei év legfontosabb kihívásait:

  • fogyasztás helyreállítása
  • belgazdaság újraindítása
  • magas exportaktivitás fenntartása
  • munkaerőpiac aktivitásának növelése
  • hitelpiac helyreállítása.

Felsorolta, mi mindent tett a kormány az elmúlt időszakban, ezek zászlóshajójaként az infláció elleni küzdelmet ecsetelte. Szerinte a fogyasztás helyreállását tükrözik már a bolti és turisztikai számok is, de a belgazdaság tekintetében túl sok pozitívumot nem tud mondani, az export pedig lassul.

"Ha azt kérdezzük meg a cégektől, hogy miből fognak beruházni, akkor a nagy részük azt mondja, saját tőkéből. Ez a magas kamat miatt és a magas saját forrás aránya miatt van" - fejtegette Nagy Márton.

Rámutatott, hogy tavaly decemberben mind a jármű-, mind pedig az akkumulátorexport a negatív tartományba csúszott, vagyis év/év alapon csökkent; az exporton belül 17 százalékot képvisel a járműipar, 7 százalékot pedig az akkumulátoripar - tette hozzá. "10 milliárd eurónyi akkumulátort és annak alkatrészeit exportálunk éves szinten. Németországba megy ennek a fele. Amíg az USA és más országok erőteljesen támogatják az elektromosautó-vásárlást, Németországban ezt megszüntették - vázolta az egyik lényeges kihívást Nagy Márton, aki elismerte: kell egy összeurópai programot ezen a téren.

Szerinte még mindig kell 500 ezer új munkahely a magyar gazdaságban, ehhez pedig magyar munkaerő kell, de csak 300 ezer fő látszik. "Részben inaktívból aktívba kerülnek a lakosok, de átképzéssel is lehet nyerni új munkavállalókat", és GINOP programokat fognak használni arra, hogy támogassák a munkaerő-kínálat átalakítását.

Nagy tartalékot lát például a fiataloknál.

A hitelezésben viszont már most úgy látja: itt a pozitív fordulat.

A lakossági hitelezés helyreállítását több eszközzel is igyekszik „pörgetni” a kormány: lakossági kamatstop, lakáshitel-kamatplafon, csok plusz. „Ehhez jön még hozzá a jegybank 10 százalékos önrész szabályozása az első lakás vásárlásakor” – fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×