eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk
Varga Zs. András, a Kúria elnöke a Magyar Jogász Egylet Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben című konferenciáján a Kúria dísztermében 2021. június 25-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Rövidesen tisztázódhat egy fontos dolog a kegyelmi ügy kapcsán

Hamarosan lezárul a vizsgálat, mely azt hivatott kideríteni, hogyan kerülhetett bele a Kúriai Döntések című folyóiratba a kegyelmi botrányt kirobbantó határozat.

Ismeretes, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, egy elítélt pedofil bűnöző bűntársának, amiről elsőként egy olvasói levél alapján utánajárva a 444.hu írt. Az ügy hatalmas közfelháborodást váltott ki, nyolc nappal később pedig Novák Katalin köztársasági elnök és a döntését ellenjegyző Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is lemondott, majd a kegyelmi botrányban szintén érintett Balog Zoltán elnöki tanácsadó is lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspöki tisztéről nem.

Az Index a hétvégén számolt be róla, hogy Varga Zs. András, a Kúria elnöke a múlt héten felfüggesztette a folyóirat szerkesztését és kiadását, és belső vizsgálatot indított, hogy tisztázzák a kegyelmi ügyet kirobbantó döntés közzétételének körülményeit. A hivatalos közlés szerint addig nem is folytatják a lapkiadást, amíg ki nem derül, hogy hogyan kerülhetett K. Endre kegyelmi ügye a folyóiratba.

A Kúria az RTL kérdésére később azt írta, hogy a vizsgálat hamarosan lezárul, az eredményéről pedig értesíteni fogják a nyilvánosságot. A Magyar Bírói Egyesület kritikájára, miszerint a vizsgálat elrendelése „a bírák számára a bírói függetlenséget érintő támadásnak tűnik”, egyelőre nem reagáltak – teszi hozzá a lap.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×