eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Varga Zs. András, a Kúria elnöke a Magyar Jogász Egylet Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben című konferenciáján a Kúria dísztermében 2021. június 25-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Rövidesen tisztázódhat egy fontos dolog a kegyelmi ügy kapcsán

Hamarosan lezárul a vizsgálat, mely azt hivatott kideríteni, hogyan kerülhetett bele a Kúriai Döntések című folyóiratba a kegyelmi botrányt kirobbantó határozat.

Ismeretes, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, egy elítélt pedofil bűnöző bűntársának, amiről elsőként egy olvasói levél alapján utánajárva a 444.hu írt. Az ügy hatalmas közfelháborodást váltott ki, nyolc nappal később pedig Novák Katalin köztársasági elnök és a döntését ellenjegyző Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is lemondott, majd a kegyelmi botrányban szintén érintett Balog Zoltán elnöki tanácsadó is lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspöki tisztéről nem.

Az Index a hétvégén számolt be róla, hogy Varga Zs. András, a Kúria elnöke a múlt héten felfüggesztette a folyóirat szerkesztését és kiadását, és belső vizsgálatot indított, hogy tisztázzák a kegyelmi ügyet kirobbantó döntés közzétételének körülményeit. A hivatalos közlés szerint addig nem is folytatják a lapkiadást, amíg ki nem derül, hogy hogyan kerülhetett K. Endre kegyelmi ügye a folyóiratba.

A Kúria az RTL kérdésére később azt írta, hogy a vizsgálat hamarosan lezárul, az eredményéről pedig értesíteni fogják a nyilvánosságot. A Magyar Bírói Egyesület kritikájára, miszerint a vizsgálat elrendelése „a bírák számára a bírói függetlenséget érintő támadásnak tűnik”, egyelőre nem reagáltak – teszi hozzá a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×