eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Stagnált Magyarország bruttó hazai terméke 2023 negyedik negyedévében - a nap hírei

Már csak holnap éjfélig van lehetőség jelentkezni a magyar felsőoktatásba. Kiemelt ellenőrzést rendeltek el az olasz repülőtereken a dengue-láz terjedése miatt.

Stagnált Magyarország bruttó hazai terméke 2023 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az elemzők jobb teljesítményt vártak. A nemzetgazdasági miniszter értékelése szerint a GDP megtorpanása átmeneti, azt a külső piacok gyengélkedése és a magas reálkamat okozta. A pénzügyminiszter úgy reagált: sikerült tompítani az erősödő háborús konfliktusok és a szankciók hatásait.

12 milliárd forintos keretösszeggel elindult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat foglalkoztatást segítő programja. A civil szervezet tájékoztatása szerint a program uniós finanszírozásból, vissza nem térítendő támogatással valósul meg. A segélyszervezet célja, hogy a Magyarország háromszáz leghátrányosabb helyzetű településén élők munkapiaci esélyét javítsák.

A magyar uniós elnökség egészségügyet érintő elképzeléseiről egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszter az egészségügyért felelős uniós biztossal. Ezek között szerepel a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelem, a szervátültetés ellátásbiztonságának erősítése, a gyógyszerek megfizethetősége, a klímaváltozás mentális egészségre gyakorolt hatásainak kezelése.

Három új Horizont Európa projektet indíthat az ELTE – jelentette be az egyetem. A természettudományi kar kutatóinak 3 projektje csaknem 2 millió eurós, több mint 760 millió forintos támogatást nyert el a pályázaton.

Már csak holnap éjfélig van lehetőség jelentkezni a magyar felsőoktatásba. A szaktárca szerint idén már a felvételi 500 pontjából 100-ról az intézmények döntenek, és az 5. érettségi és tanulmányi tárgyat is az egyetemek választhatják meg.

Hack Péter jogászt, egyetemi tanárt javasolja államfőnek az LMP. Ungár Péter, az ellenzéki párt társelnöke levélben tájékoztatja az összes országgyűlési képviselőt a jelölésről.

Jogerősen felmentette Bige László nagyvállalkozót a vesztegetés elfogadásának vádja alól a Debreceni Ítélőtábla. A vád szerint a péti Nitrogénművek tulajdonosa több mint 135 millió forintot fogadott el nagy mennyiségben, valótlanul leértékelt műtrágya eladásáért egy értékesítőnek, aki az árut számla nélkül adhatta tovább vevőkörének.

Idén márciusban egy hónapig soron kívül átköthetővé válnak a lakásbiztosítások. Az erről szóló tájékoztatót a biztosítóknak február 15-ig kell megküldeniük ügyfeleiknek. A jegybank arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes mindenkinek áttekinteni a szerződését, és összehasonlítani az új ajánlatokkal.

Idén 18 NATO-tagállam védelmi kiadásai érik el a bruttó hazai terméke 2 százalékát, hatszoros növekedést jelent 2014-hez képest - jelentette ki Jens Stoltenberg. A szervezet főtitkára közölte azt is, a lőszergyártás további növeléséről is tárgyalnak majd.

A leköszönő holland kormányfő, Mark Rutte lehet a NATO következő főtitkára. Erről az amerikai NATO-nagykövet beszélt egy tájékoztatón. Julianne Smith azt mondta, a szövetség tagállamai arra törekszenek, hogy lehetőség szerint már ez év első negyedévében jelöltet válasszanak az ősszel megüresedő vezetői posztra.

Kivonul Fehéroroszországból a Raiffeisen, a bank előrehaladott tárgyalásokat folytat leányvállalata, a Priorbank eladásáról. Az orosz piacon továbbra is jelen van a pénzintézet.

Szerbia tiltakozó jegyzéket küldött Horvátországnak, mert egy horvát farsangi felvonuláson elégettek egy Aleksandar Vucic szerb elnököt ábrázoló bábut. A szerb külügyminiszter botrányos gyűlöletkeltésnek nevezte a történteket.

Az izraeli miniszterelnök nem engedte el hazája küldöttségét az egyiptomi túsztárgyalásokra. A tárgyaláson a Gázai övezetbe túsznak elhurcolt, valószínűleg 134 ember szabadon engedésének feltételeiről tárgyaltak volna, közvetítők útján, a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezettel. Izrael kormányfője úgy indokolt: a Hamásznak enyhítenie kell feltételein. Eközben közölték azt is: megtalálták a Hamász vezetőinek és családtagjainak Hán-Júniszban hátrahagyott földalatti rejtekhelyét a Gázai övezetben.

Két helyen is robbanások rongálták meg Irán legfontosabb gázvezetékét, helyi tisztségviselők szerint szabotázsakció történt. Áldozatokról nem tudni, az ügyben vizsgálat indult.

Franciaországban 6 hónap letöltendő és 6 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a párizsi fellebbviteli bíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfőt a 2012-es elnökválasztási kampányának túlköltekezése miatt. A túlköltekezést a jobbközép párt kettős könyveléssel próbálta meg elrejteni.

Kiemelt ellenőrzést rendeltek el az olasz repülőtereken a dengue-láz terjedése miatt. Eszerint alaposan fertőtlenítik a Brazíliából és Argentínából, valamint más érintett országokból érkező repülőgépeket.

Soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a veszettség magas kockázata miatt. A vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a rókák élőhelyeire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×