eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Thaiföldi egészségügyi alkalmazott szúnyogölő vegyi anyagot permetez a dengue-láz elleni védekezésül Bangkokban 2019. június 17-én. A dengue-lázat az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus), illetve a zikavírus, a sárgaláz, és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) okozza. A thaiföli egészségügyi hatóságok szerint 2019 januárja óta 28 ezren megbetegedtek, 43-an életüket vesztették a dengue-láz következtében.
Nyitókép: MTI/Narong Szangnak

Alapos fertőtlenítést rendeltek el az olasz reptereken

Kiemelten ellenőrzik a dengue-láz terjedésében érintett országokból érkező személyeket és az árukat.

A minisztérium elrendelte az elsősorban Brazíliából és Argentínából, valamint más érintett országokból érkező repülőgépek alapos fertőtlenítését.

A légikikötők figyelmeztetést kaptak arra, hogy készüljenek fel az esetleges rendkívüli egészségügyi helyzetekre. A római nemzetközi repülőtéren már hónapok óta nagy méretű táblákkal hívják fel az utasok figyelmét a megelőzésre, valamint arra, mit kell tenniük, ha a betegség tüneteit veszik észre magukon.

Az egészségügyi tárca döntése az összes nemzetközi határátkelőre vonatkozik, köztük a nagyobb olaszországi kikötőkre is.

A tervek között szerepel az Olaszországból Brazíliába induló vagy onnan visszatérő utasok figyelmeztetése okostelefonos üzenetekkel.

A dengue-láz vírusát szúnyogok terjesztik. A trópusi és szubtrópusi országokban a malária után a szúnyog által terjesztett második leggyakoribb fertőzésnek számít.

A megbetegedések ugrásszerű növekedése miatt február elején egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazília több államában.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a dengue-láz miatti megbetegedések regisztrált száma tavaly rekordot döntött, több mint ötmillió esettel. Idén januárban a megbetegedések száma meghaladta a hatszázezret.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×