eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fox enjoying its surrounding.
Nyitókép: Rejean Bedard/Getty Images

Súlyos járványhelyzet van Szabolcsban: rendkívüli vakcinázást rendeltek el

Február végén két napig vakcinázzák a rókákat a vármegye teljes területén, ahol ebzárlat és legeltetési tilalom lesz az intézkedés ideje alatt.

A veszettség magas kockázata miatt február 24-én és 25-én soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Az érintett térségben ebzárlat és legeltetési tilalom lép majd életbe erre a két napra, amelyről az illetékes járási állategészségügyi hivatal, valamint a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih).

A hivatal tájékoztatása szerint a tavaszi immunizálást megelőző, rendhagyó intézkedés céljai az alábbiak:

  • a járványügyi helyzet javítása,
  • a betegség szomszédos területekről történő újbóli behurcolásának megakadályozása,
  • a háziállatok védelme,
  • az emberi megbetegedések megelőzése.

Az immunizálás során a vakcinatartalmú csalétkeket – a szokásos módon – kis repülőgépekről juttatják ki a vármegye teljes területén a rókák élőhelyeire. A művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti.

A Nébih továbbá közölte azt is, hogy a rendhagyó vakcinaszórás mellett idén tavasszal is indítanak majd rókavakcinázási kampányt. Az ország déli és keleti felét érintő immunizálási program március végén veszi kezdetét.

Idén eddig nyolc esetben állapított meg a Nébih laboratóriuma veszettséget, legutóbb február 12-én egy Kispalád település mellett, monitoring vizsgálat céljából kilőtt rókából azonosították a vírust.

A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya mintegy hatvanezer egyedre becsülhető.

A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott. A téma iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus honlapját, amely többek közt a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és a megelőzéséről is tájékoztatást nyújt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×