eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Alaptörvénymódosítást kezdeményez a miniszterelnök, hogy a jövőben pedofil elkövető ne kaphasson kegyelmet - a nap legfontosabb hírei

Gyárfás Tamást 7 év fegyházbüntetésre, Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Fenyő János meggyilkolása ügyében első fokon a Fővárosi Törvényszék. Az ukrán elnök felmentette Valerij Zaluzsnijt főparancsnoki tisztségéből.

Alaptörvénymódosítást kezdeményez a miniszterelnök, hogy a jövőben pedofil elkövető ne kaphasson kegyelmet. Orbán Viktor Facebook-videóban jelentette be, hogy a kormány nevében benyújtotta a módosítási javaslatot, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett pedofil bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. A Sándor-palota közleménye szerint a bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, amit Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fog aláírni. Az ellenzéki pártok szerint nem elég az alaptörvénymódosítás a pedofil bűncselekmények kegyelmével kapcsolatban, a köztársasági elnöknek le kellene mondania.

Januárban a költségvetés 54,4 milliárd forintos többlettel zárt – közölte a Pénzügyminisztérium. A közlemény hangsúlyozza: a kormány célja, hogy az idei évben erősítse a növekedést, miközben a hiány és az államadósság mértékét tovább csökkenti. A többletet úgy sikerült elérni, hogy közben biztosították a forrásokat a 6 százalékos nyugdíjemeléshez, a rezsivédelem és a családtámogatások fenntartásához.

Már több mint 1300 pályázat érkezett 6,3 milliárd forint értékben a vállalkozásoknak kiírt elektromos autó vásárlási támogatásra – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A legnépszerűbb járműkategória a személygépkocsiké, több mint 1200 darabbal, de kisteherautóból is több mint négyszázat vásárolnának vissza nem térítendő támogatással a cégek.

A tárca arról is tájékoztatott, hogy már csaknem 90 ezer zöld rendszámos jármű fut Magyarországon, majdnem ötször annyi, mint 4 évvel ezelőtt. A zöld rendszámos járművek 56 százaléka kizárólag elektromos hajtású, a teljes flotta 60 százalékát vidéken helyezték forgalomba.

Idén indulhat a Nagykörút komplex fejlesztésének tervezése – jelentette be a főpolgármester. A fejlesztésről a főváros és a négy érintett kerület, a hatodik, a hetedik, a nyolcadik és a kilencedik kerület kihelyezett kabinetülésen kötött megállapodást. Karácsony Gergely azt mondta, a fejlesztés nagyjából négymilliárd forint európai uniós, továbbá fővárosi és kerületi forrásból valósulhat majd meg. Nemcsak a fizikai teret újítják meg, hanem a város egységes arculatát szeretnék megteremteni.

Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba. Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok előzetes eredményeinek átlagait és eloszlását. A szervezet szerint a felvételizők így összehasonlíthatják teljesítményüket, és megalapozottabban dönthetnek arról, hogy melyik középfokú iskolákba jelentkezzenek.

Az Országos Mentőszolgálat szerint zavartalan az ügyeleti ellátás Pest vármegyében. A szervezet közleményében arról ír: jelenleg rövid várakozási idővel működik a hívásfogadó rendszer. Tegnap Fülöp Zsolt, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége agglomerációs tagozatának vezetője, Szentendre polgármestere a szervezet ülésén az ügyeleti rendszerről szóló döntés felülvizsgálatát szorgalmazta. Azt mondta: a szentendrei ügyelet csaknem 100 ezer ember ellátásáért felel, ami nem tartható fenn.

Gyárfás Tamást 7 év fegyházbüntetésre, Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Fenyő János médiavállalkozó 26 évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében első fokon a Fővárosi Törvényszék. Az ügyész és a védők is fellebbeztek. A volt médiavállalkozó-sportvezetőt, bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében, míg a másodrendű vádlottat felbujtóként elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek. Mindkét vádlottat 10 évre eltiltották a közügyektől.

Jogerősen enyhítették a Schadl-ügyben érintett egyes végrehajtók büntetését. A Fővárosi Ítélőtábla azokról az egykori végrehajtókról döntött, akik elismerték bűnösségüket. Az érintetteket az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és a végrehajtói foglalkozástól való eltiltásra ítélte. Most a korábban kiszabott pénzbüntetéseket mérsékelték, többeknek megfelezték a büntetését és részletfizetést is engedélyeztek számukra. Végül nem tiltották el a volt végrehajtókat a jogászi foglalkozástól.

Az ukrán szárazföldi erők parancsnokát nevezte ki a hadsereg főparancsnokának az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij a közösségi médiában közzétett videóban jelentette be, hogy Olekszandr Szirkszkij vezérezredes váltja az eddigi főparancsnokot, Valerij Zaluzsnijt. A tábornok ugyancsak a közösségi médiában azt írta: eldöntötték, hogy változtatni kell a stratégián, amihez mindenkinek alkalmazkodnia kell. 2024-ben a feladatok mások, mint 2022-ben voltak.

Két új gázvezeték épül Horvátországban 400 millió euró értékben. Az egyik a Magyarország és Horvátország között meglévő összeköttetés folytatása. A bővítéssel a vezeték kapacitása Magyarország irányába 400 ezer köbméterre emelkedik óránként, azaz 3,5 milliárd köbméterre évente. A másik vezeték Szlovénia felé növeli a kapacitásokat 1,5 milliárd köbméterre évente.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×