eur:
389.65
usd:
364.66
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pexels.com

Schadl–Völner-ügy: csökkentették az érintettségüket beismerő végrehajtók büntetését

A csütörtöki jogerős ítélet szerint többen kisebb pénzbüntetést kaptak, és részletfizetést is engedélyeztek számukra.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön jogerősen enyhítette a Schadl–Völner-ügyben érintett végrehajtók büntetését. A Fővárosi Törvényszék első fokon vegyesen felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és a végrehajtói foglalkozástól való eltiltásra ítélte a korrupciós ügyben érintett végrehajtókat, másodfokon viszont az ügyvédek enyhítést, míg az ügyészek súlyosbítást kértek.

A huszonkét vádlottat felsorakoztató perben tízen ismerték be bűnösségüket, csütörtökön több végrehajtót és néhány olyan vádlottat ítéletek el jogerősen, akik fellebbeztek az első fokú ítélet ellen. A tíz vádlott között hat olyan önálló bírósági végrehajtó van, akik beismerték, hogy kinevezésükért cserébe fizettek a végrehajtók elnökének – írja a 24.hu.

A beismerő vallomást tett végrehajtók ellen hivatali vesztegetés volt a vád, ők első fokon három, illetve négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, továbbá ötmillió forintos pénzbüntetést kaptak, valamint öt évre eltiltották őket a végrehajtói foglalkozástól. A Fővárosi Ítélőtábla azonban mai döntésében enyhített az ítélet egyes részein.

A végrehajtók közül többen kisebb pénzbüntetést kaptak, és részletfizetést is engedélyeztek nekik.

Több érintettnek is megfelezték a pénzbüntetését: az ő esetükben ötmillióról két és fél millió forintra enyhítették a kirótt összeget, amit 21 havi részletben fizethetnek meg. A lap azt írja, az enyhítésnél figyelembe vették, hogy van olyan egykori végrehajtó, aki jelenleg állást keres, valamint egyikük esetében sem volt szó az átlaghoz képest eltérő vagyoni helyzetről.

A bíróság szerint a pénzbüntetések mértékét az aktuális vagyoni helyzet alapján kell megítélni. A bíró kiemelte, hogy a vádlottak jövedelme nem tér el túlságosan az átlagjövedelemtől, és általánosan enyhítő körülményként ítélte meg a beismerő vallomást. Az ítélőtábla több vádlott esetében egyéb enyhítő körülményeket is figyelembe vett, mint például a társadalomnak hasznos önkéntes munkát vagy a fennálló babaváróhitel-tartozást.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×